​Flinke gas- en waterlekkage in Blerick; Huishoudens zonder water

Foto: © Pixabay.

Een gedeelte van de huishoudens in het Venlose stadsdeel Blerick zit sinds de nacht van dinsdag op woensdag zonder water. Eén woning is onstabiel verklaard. De woning mag voorlopig niet betreden worden.

Om 22.00 uur dinsdagavond ontstond naar aanleiding van een grote waterlekkage aan de 1e Lambertusstraat in Blerick een flinke gaslekkage. Hierbij zijn geen mensen gewond geraakt. Wel zijn er uit voorzorg vier straten ontruimd. Het betrof de 1e Lambertusstraat, 2e Maasveldstraat, St. Willibrordstraat tot aan de St. Servatiusstraat en de St. Servatiusstraat. De bewoners werden opgevangen in ’t Raodhoes in Blerick.

Enexis is meteen ingeschakeld om de gaslekkage te dichten. Dit nam de nodige tijd in beslag omdat de lekkage zich op een kruispunt bevond. Dit betekende dat er 4 gasleidingen afgesloten moesten worden. De gaslucht was door de bewoners heel goed te ruiken. Het gevaar was dat het gas zich zou gaan ophopen in de riolering. Dit kon voorkomen worden doordat de brandweer alle putdeksel van de putten gehaald heeft waardoor het gas kon stijgen in de open lucht. Daarnaast speelde de vele neerslag in het voordeel; de putten zaten vol met water waardoor er weinig gas meer bij kon.

Gedurende de nacht werd bij 3 woningen verhoogde gaswaarden gemeten. Niet zeker was of er nog mensen in die woning waren. Om er zeker van te zijn dat dit niet het geval was, werden de voordeuren geforceerd zodat de brandweer met ademapparatuur kon controleren. Er waren geen bewoners aanwezig.

Terug naar woningen
Rond 3.30 uur konden de bewoners van de ontruimde woningen onder begeleiding van de brandweer weer terug naar de woning. Voordat de mensen naar binnen konden, controleerde de brandweer eerst of er geen gas in de woning gemeten werd. De bewoners kunnen nog een lichte gaslucht ruiken, maar dit levert geen gevaar op.

Geen water
WML heeft de waterlekkage kunnen stoppen. Helaas heeft een groot gedeelte in de wijk geen water. Op de website www.wml.nl staat aangegeven welke straten in Blerick het betreft en waar de mensen water kunnen krijgen. In de wijk zijn diverse watertappunten gemaakt en zijn er flesjes met water verkrijgbaar op o.a. het Lambertusplein.

De waterlekkage heeft ertoe geleid dat er 1 woning onstabiel verklaard is. Deze woning mag niet betreden worden tot nader bericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen