Schoolbibliotheken voor studenten Gilde Opleidingen

Foto: © Pixabay.

In het nieuwe schooljaar kunnen studenten van Gilde Opleidingen in Venlo op drie locaties in hun eigen schoolbibliotheek terecht voor collecties boeken en materialen die aansluiten bij hun belevingswereld. De bieblocaties maken deel uit van het project Lezen Werkt! van Gilde Opleidingen en de Bibliotheek Venlo. Onder de noemer de Bibliotheek op school (dBos) werken de twee partners samen aan een rijk lees- en leerklimaat. Dit gebeurt niet alleen met boeken, maar ook met de inzet van een projectleider en lees-mediaconsulent vanuit de Bibliotheek Venlo.  

Met de Bibliotheek op school hebben studenten op een laagdrempelige wijze toegang tot inspirerende collecties en daarmee de basis voor leesbevordering. “Leesvaardigheid is in veel beroepen een belangrijke pré, maar het vormt ook een belangrijk ingrediënt voor het burgerschap waar we aan werken in het mbo” vertelt Peter Thuis, bestuursvoorzitter van ROC Gilde Opleidingen. “Maar wat ik eigenlijk nog belangrijker vind, met lezen maak je een reis in het hoofd van een ander. Je komt tot andere inzichten, tot ontspanning, of juist tot opwinding, spanning of afgrijzen. Meegenomen worden in de verbeelding van een ander kan iemand in vervoering brengen en dat gunnen we iedere student.” 

Dat nu ook mbo-studenten een eigen schoolbibliotheek hebben is landelijk (nog) niet vanzelfsprekend. “Bij leesplezier en leesbevordering hebben we nog vaak het beeld dat dit vooral voor jonge kinderen van belang is”, vertelt Geja Olijnsma, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Venlo. “Maar de praktijk laat zien dat jongeren en jongvolwassenen net zo gebaat zijn bij het maken van zoveel mogelijk leeskilometers. Als Bibliotheek Venlo richten we ons bij het vergroten van leesplezier dan ook op een brede doelgroep, van 0 tot 25 jaar. Onze inzet om kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen wordt alleen maar belangrijker en lukt alleen als Bibliotheek, ouders en leerkrachten/docenten samenwerken. De samenwerking met Gilde Opleidingen is een zeer welkome en tegelijkertijd logische uitbreiding.”

Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen de eerste studenten terecht in hun eigen schoolbibliotheek aan de Groeneveldsingel, de Hagerhofweg en de Laaghuissingel. Op deze laatste locatie vindt op woensdag 31 augustus de feestelijke opening plaats van de Bibliotheek op school, waarbij ook een aantal vavo-studenten aanwezig zal zijn als de eerste gebruikers van de nieuwe schoolbieb. Bestuurders Peter Thuis en Geja Olijnsma zetten op deze ochtend hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst om de gemeenschappelijke intenties voor de toekomst te bekrachtigen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen