Project ‘Steingood’: Breng mensen samen om stenen te beschilderen en hun verhaal te delen

Foto: © Yentl Evers.

“Verven, vertellen, verbinden”. Dat is in drie woorden samengevat waar het project ‘Steingood’ om draait. Eileen Bosch brengt mensen in Venlo en omstreken bijeen om stenen te beschilderen en verhalen uit te wisselen.

Cultuurmaker noemt ze zich. Op het gebied van theater en musical heeft de 22-jarige Venlose ondanks haar jonge leeftijd al een respectabele staat van dienst. Ze schrijft stukken voor de musicals van ‘Stella Duce’ en theatergroep ‘Puur’ in Reuver, werkte mee aan verschillende musicals van het Valuascollege en speelt een van de hoofdrollen in de nieuwe voorstelling Bad Girls van Sidera. Maar er is zo veel meer, vindt ze, ook buiten de gebaande paden, want Eileen Bosch is niet zo van de ‘hokjes’. Project ‘Steingood’ is daar een voorbeeld van. Eileen zegt hierover: “Het ‘steingooije’ zit ‘m in de verhalen die als een soort culturele zwerfkeien de wijde wereld ingaan. Mensen beschilderen stenen en delen hun verhaal. Wandelaars die meedoen aan de VENLOOP, verspreiden ze vervolgens door heel Venlo”.

Stenen verven
Eileen Bosch, afgestudeerd aan de Academie voor Journalistiek en werkzaam in de Venlose bibliotheek, kwam op het idee door haar moeder. Ze vond stenen verven zelf een beetje suf, maar haar moeders enthousiasme was zo aanstekelijk, dat ze het stiekem ook leuk ging vinden. Nadat ze er met anderen over had gepraat, verschenen op haar telefoon al gauw de eerste appjes van vrienden die beschilderde stenen hadden gevonden tijdens het wandelen. Ze merkte dat mensen er blij van werden en wist ze dat ze hier iets mee moest doen.

QR-code
Samen met Yentl Evers, die ze kent van theatergroep ‘Puur’ in Reuver, werkte Eileen haar idee uit tot een sociaal-cultureel project dat nu onder de vlag ‘Steingood’ van start gaat. Eileen: “We nodigen mensen uit om samen stenen te beschilderen en daarbij hun verhaal te doen. Wie zijn ze, wat willen ze graag delen, wat hebben ze geschilderd? Wij schrijven het verhaal, de anekdote of de boodschap die ze willen delen, op en zetten het op onze site. Vervolgens worden de stenen voorzien van een QR-code die op de achterkant van de steen wordt geplakt. Deze stenen worden vervolgens meegegeven aan wandelaars van de VENLOOP, die ze tijdens hun wandeling verspreiden. Mensen die een geverfde steen vinden, kunnen door de code te scannen het verhaal lezen dat erachter zit.”

Josje Wolters, bekend van de schminkboeken, draagt een steentje bij met een voorbeeldboek als handleiding en inspiratie voor het beschilderen van stenen.

‘Steingood’ komt naar Resto VanHarte in Ut Tref
Eileen Bosch wil met haar cultuurproject ‘Steingood’ naar verzorgingshuizen, buurtcentra en jeugdclubs in de gemeente Venlo. Zo komt ze op dinsdag 26 april naar ‘Ut Tref’ in Venlo-Zuid, als onderdeel van de activiteit van ‘Resto VanHarte’, die hier op alle dinsdagavonden aanwezig is om een driegangendiner te verzorgen. Normaal schuiven de deelnemers van ‘Resto VanHarte’ aan om 18.00 uur, maar speciaal voor deze gelegenheid zal het programma eerder van start gaan, namelijk om 16.00 uur. Het is de bedoeling dat de aanwezigen dan ‘stein’ (spreek uit in het Venloos in de meervoudsvorm) beschilderen. Tijdens het schilderen kunnen de deelnemers dichter tot mekaar komen door te vertellen wat ze aan het schilderen zijn, waarom ze juist voor die afbeelding kiezen, wie ze zijn, enz. Dit alles met als doel om door te verven en te vertellen mensen dichter bij elkaar te brengen, te verbinden dus. En natuurlijk door (desgewenst) aan te schuiven voor het driegangendiner.

Resto VanHarte
Resto VanHarte is een organisatie die ook graag mensen bij elkaar brengt en dit doet door middel van gezamenlijke avonddiners. Iedereen kan zich op een bepaald moment en door bepaalde omstandigheden in zijn of haar leven eenzaam voelen. Dan is het fijn om een plek in de buurt te hebben waar je nieuwe mensen kan ontmoeten. Bij Resto VanHarte kun je samen met buurtgenoten van een lekker, gezond en vers driegangendiner genieten voor een zeer betaalbare prijs, bereid en geserveerd door vrijwilligers uit de buurt, waarbij iedereen welkom is om aan te schuiven. Behalve in ‘Ut Tref’ op dinsdagavond kun je voor een diner van Resto VanHarte op maandagavond terecht bij ‘De Bekkerie’ in de Boekend en op donderdagavond bij ‘De Vilgaard’ in Velden.

Contact
Een afspraak maken of informatie vragen m.b.t. het project ‘Steingood’ van Eileen Bosch kan via [email protected]. Meer informatie is te vinden op www.steingoodvenlo.nl.

Informatie over ‘Resto VanHarte’ is te vinden op hun website: www.restovanharte.nl. Opgeven voor de activiteit van ‘Steingood’ en/of een driegangen-diner kan bij Hein van der Kroft, via e-mail: [email protected] of telefonisch: 06 – 30106180

Reacties

Cookieinstellingen