Oranjevrouwen voor het eerst in geschiedenis naar finale EK voetbal

De Oranjevrouwen hebben zich donderdag voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de finale van het EK damesvoetbal. Nederland was in de halve eindstrijd van het EK met 3-0 te sterk voor Engeland.

In de finale speelt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zondag tegen Denemarken, dat eerder op donderdag na strafschoppen afrekende met Oostenrijk (3-0).

In de poulefase speelden Denemarken en Nederland ook al tegen elkaar. Die wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door Oranje, dat van geluk mocht spreken dat Denemarken in de tweede helft enkele grote kansen liet liggen.

Tegen Engeland zorgde Vivianne Miedema donderdag halverwege de eerste helft voor de openingstreffer. Na rust bepaalden Daniƫlle van de Donk en een eigen doelpunt van Millie Bright de eindstand op 3-0.

Het duel werd gespeeld in een uitverkochte Grolsch Veste. De 27.093 toeschouwers vormden een recordaantal voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland.