Bestrijding van de eikenprocessierups van start

Foto: ©Paul Wensveen van de GGD IJsselland.

De gemeente Venlo gaat de eikenprocessierups vanaf deze week weer preventief bestrijden. Dit doen ze bij bomen van de gemeente waar de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt. Denk hierbij aan de normaliter drukbezochte plekken, zoals scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra.

De bomen worden twee keer preventief behandeld met een biologische middel. Het werk wordt uitgevoerd door Krinkels BV.

Investeren biodiversiteit
De gemeente vindt het belangrijk om niet alleen in te zetten op (preventieve) bestrijding. Ze investeren ook in het vergroten van de biodiversiteit door meer natuurlijk bermbeheer en het ophangen van nestkastjes. Zo krijgen we meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups binnen onze gemeente.

Weghalen nesten
In de periode van half mei tot en met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen. Dan is de overlast door hun brandharen het grootst. Als er veel overlast is dan laat de gemeente op plekken waar veel mensen komen de nesten door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in.

Mate van overlast moeilijk te voorspellen
Het probleem met de eikenprocessierups verdwijnt helaas niet. De overlast is voor iedereen vervelend en is ook niet altijd op te lossen. In 2019 was de overlast door de eikenprocessierups groot. Of we ook dit jaar veel overlast ondervinden is moeilijk te voorspellen.

Informatie en meldingen
Op de website https://www.ggdlimburgnoord.nl/milieu-en-gezondheid/eikenprocessierups staat meer informatie over de eikenprocessierups en wat u kunt doen bij klachten.

Reacties