Coronavirus; 19 nieuwe sterfgevallen bijgekomen, totaal 43 mensen gestorven aan ziekte

Foto: © Pixabay.

Sinds gisteren zijn 292 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus zo meldt het RIVM. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1705. Onder hen zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

19 sterfgevallen
19 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 43 mensen gestorven aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar. In totaal zijn 314 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 634 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid Holland (175).

estbeleid aangepast
Er worden minder besmettingen gemeld. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien. Mensen zijn sinds 12 maart massaal aan het hamsteren, Premier Rutte roept op dit niet te doen.

Hogere aantallen
Doordat het nieuwe testbeleid is aangepast, zijn er veel meer besmettingen maar worden deze niet gemeld omdat deze personen géén test hebben gedaan. Dit tot ongenoegen van vele mensen welke nu ziek in thuisisolatie zitten. Wanneer zij niet tot een risicogroep behoren, maar wel alle symptomen hebben, krijgen zij het advies niet naar de dokter te komen. Maar thuis te blijven en alleen wanneer klachten verergeren opnieuw contact op te nemen met de huisarts / GGD of RIVM.

Veel meer besmettingen
GGD-directeur Sjaak de Gouw liet afgelopen week aan RTL Nieuws weten dat er 6000 Nederlanders besmet zullen zijn met het coronavirus. Dat is 0,03 procent van de bevolking. Dit getal is zes keer zo hoog als de ruim 1000 besmettingsgevallen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toen benoemden. Dit aantal ligt hoogstwaarschijnlijk hoger omdat diverse regio’s inmiddels hebben besloten alleen nog maar mensen te testen van 70 jaar of ouder die ook nog eens ernstige ziekteverschijnselen vertonen. Wat op dit moment het aantal besmettingen zal zijn is onduidelijk.

Lees ook; Coronavirus zet dagelijks leven van Nederlanders volledig zijn kop; ‘Helft Nederlanders raakt besmet’

Reacties