Landelijk; Weer mensen gestorven aan het coronavirus, totaal 24 doden in Nederland

Foto: https://www.flickr.com/

Sinds de laatste update van het RIVM zijn er opnieuw 278 mensen positief geteste personen bijgekomen. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413 meldt het RIVM.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal gestorven personen in Nederland op 24. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was 79 jaar (de jongste was 59, de oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, zegt het RIVM in een dagelijkse update.

In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant. Daarna zijn in de provincie Limburg (149), de provincie Utrecht (140) en Zuid Holland (136) de meeste positief geteste personen gemeld.

Testbeleid aangepast
Er worden minder besmettingen gemeld. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien. Mensen zijn sinds 12 maart massaal aan het hamsteren, Premier Rutte roept op dit niet te doen.

Hogere aantallen
Doordat het nieuwe testbeleid is aangepast, zijn er veel meer besmettingen maar worden deze niet gemeld omdat deze personen géén test hebben gedaan. Dit tot ongenoegen van vele mensen welke nu ziek in thuisisolatie zitten. Wanneer zij niet tot een risicogroep behoren, maar wel alle symptomen hebben, krijgen zij het advies niet naar de dokter te komen. Maar thuis te blijven en alleen wanneer klachten verergeren opnieuw contact op te nemen met de huisarts / GGD of RIVM.

6000 besmettingen
GGD-directeur Sjaak de Gouw liet afgelopen week aan RTL Nieuws weten dat er 6000 Nederlanders besmet zullen zijn met het coronavirus. Dat is 0,03 procent van de bevolking. Dit getal is zes keer zo hoog als de ruim 1000 besmettingsgevallen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tot nu heeft vastgesteld. Dit aantal ligt hoogstwaarschijnlijk hoger omdat diverse regio’s inmiddels hebben besloten alleen nog maar mensen te testen van 70 jaar of ouder die ook nog eens ernstige ziekteverschijnselen vertonen.

Reacties