Komende dagen daling waterstand Maas verwacht

Foto: Ontvangen via mail; ©Nadine Pix.

Het waterpeil van de Maas zal nog een dag stijgen. De verwachting is dat deze woensdag op donderdag weer zal dalen aldus Rijkswaterstaat.

Zo’n hoog peil komt gemiddeld eens in de drie of vier jaar voor. Maar dat is nog altijd ver onder het niveau van 3100 kuub, welke in 1993 en 1995  voor grote overstromingen zorgde.

Maas
Door de neerslag in de Ardennen en Noord-Frankrijk is de afvoer van de Maas verhoogd. De komende twee dagen zal de afvoer sterk dalen. Lager gelegen gebieden beginnen onder te lopen. Met name woningen gelegen aan kades kunnen last krijgen van het hoge water. Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen voorbereidende maatregelen op de verhoogde afvoer zoals het openen of sluiten van schuiven bij waterkeringen, het openen van stuwen en het plaatsen van schotbalken om tijdelijk het water te keren. Op dit moment zijn de stuwen Linne, Belfeld, Roermond en Sambeek gestreken.

De afvoer bij St. Pieter is in de nacht van zondag op maandag gestegen tot 1100 m3/s. Vanaf 4 februari middernacht is de afvoer flink gestegen (vanwege de buien op maandagmiddag in het zuiden van het stroomgebied) en is om 09:30 de grens van 1500 m3/s overschreden. Vanaf dinsdag 16:00 werd de afvoer redelijk constant rond de 1600 m3/s en aan het begin van de avond daalde de afvoer even om vervolgens in de loop van de nacht te stijgen tot de huidige stand van 1705 m3/s.

De verwachting is dat de top van de afvoer bijna bereikt is, waarna bij gebrek aan neerslag de komende drie dagen de afvoer zal dalen.

Veerpont
In verband met de hoge waterstand van de Maas is de pont van Broekhuizen uit de vaart gegaan. Tevens is in verband met het hoge water in Sambeek de pont Cuijk-Middelaar ook uit de vaart gehaald.

Kaart via; http://waterinfo.rws.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen