Historisch kanon geplaatst aan de Maas Blerick

Foto: © Gemeente Venlo.

Op vrijdag 18 november is bij de haven in Blerick een historisch kanon geplaatst. Het vorige kanon was zo zeldzaam dat het een overdekte plek heeft gekregen bij de Luif.
Het geplaatste kanon uit 1823 is volledig gerestaureerd en beter bestand tegen de weersomstandigheden. Daarmee heeft Blerick, op veler verzoek, weer een kanon op de kade staan.

Historie
In de historische vestingstad Venlo, maar ook in fort Sint-Michiel aan de Blerickse zijde van de Maas, stonden in het verleden tientallen kanonnen. Zij beschermden onze strategisch en economisch belangrijke stad tegen aanvallen van buitenaf. Na de ontmanteling van de vesting in 1867 zijn de meeste van deze kanonnen verdwenen. Helaas hebben we in Venlo geen foto’s van de kanonnen van voor de sloop van de vesting. Wel hebben we gelukkig nog enkele foto’s waaruit blijkt dat meerdere Venlose kanonnen eind 19e en begin 20ste eeuw een nieuwe functie kregen als aanmeerpalen langs de haven. Andere kanonnen lagen in dezelfde tijd voor de stadsmuur De Luif. Een van de kanonnen die decennialang heeft gediend als aanmeerpaal in de haven van Venlo is in de jaren ’80 in de passantenhaven in Blerick geplaatst.

Onderzoek
In 2019 deed kanonnendeskundige Nico Brinck op verzoek van de gemeente onderzoek naar de historische Venlose kanonnen. Daarbij stelde hij vast dat het kanon dat sinds de jaren ‘80 in Blerick stond een zeldzaam kanon is. Het betrof een vroeg 16e-eeuws landkanon met een zogenaamd gefacetteerd mondstuk.

Het was daarmee volgens hem waarschijnlijk een van de oudste kanonnen in Nederland. (Een ander smeedijzeren kanon met facetten staat in ‘s Hertogenbosch. Dit is het beroemde “Stuergewalt” uit 1511).

Mede gelet op de conditie en omdat dit belangrijke kanon in de meeste jaren onder water stond, adviseerde hij het kanon weg te halen en te laten restaureren. Gelet op de ouderdom en zeldzaamheid heeft de gemeente gehoor gegeven aan dat advies. Het kanon is daarop samen met de andere historische Venlose kanonnen gerestaureerd (door Ton Lupak en collegae van het restauratieatelier Restaura uit Heerlen) en aansluitend in de mini expositie over de vesting Venlo in de ruimte achter De Luif geplaatst. Daar heeft het kanon een permanente plek gekregen. Het kanon kan daar onder andere bezocht worden via de stadsgidsen van Venlo, maar is ook vanaf de Havenkade in De Luif te zien.

Nieuw historisch kanon
Na het weghalen van het 16de-eeuwse kanon, kwam vanuit Blerick het verzoek om een ‘nieuw’ oud kanon. Dat had enige voeten in de aarde, maar uiteindelijk werd in Zeeland een wat jonger kanon uit 1823 gevonden dat recent letterlijk boven water was gekomen. Dit kanon, een 30 ponder uit 1823, is gemaakt in Luik, zoals ook bekend is van een ander oud Venloos kanon dat nu in De Luif ligt. Het nieuwe oude kanon is eveneens door restauratieatelier Restaura uit Heerlen in een van de loodsen op het kazerneterrein gerestaureerd. Daarbij is de loop met een kogel dichtgezet, een oude techniek om kanonnen buiten gebruik te stellen, maar nu om te voorkomen dat er bij hoogwater, water in de loop komt te staan. Aansluitend heeft bouwbedrijf in ’t Zandt een stenen affuit (onderstel) gemaakt, gebruik makend van oude stenen van onder andere fort Sint-Michiel. Daarmee staat er weer een historisch kanon aan de Maas in Blerick te pronken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen