Cameratoezicht ook in 2021 zeer waardevol

Foto: Stockfoto - camera.

Het afgelopen jaar is veelvuldig gebruik gemaakt van cameratoezicht met goede resultaten. De camera’s zijn vaak een extra hulpmiddel gebleken voor de handhavers van de gemeente. Venlo maakt al sinds 2000 gebruik van cameratoezicht. De gemeente heeft momenteel 57 vaste camera’s en twaalf flexibele camera’s in gebruik.

De gemeentelijke camera-observanten zorgden, dankzij hun inzet en betrokkenheid, dat de informatiepositie van de politie en boa’s optimaal was door goede waarnemingen en het delen van informatie. Zij kennen inmiddels veel voor de politie en boa’s interessante personen in de wijken.

In 2021 heeft de politie tijdens de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit zowel de vaste als de flexibele camera’s gebruikt. Mede door de inzet van camera’s konden verdachten aangehouden worden. Voorbeeld hiervan zijn de camera’s in de wijk Vastenavondkamp in Blerick. Op dit moment staan in deze wijk flexibele camera’s opgesteld. Ook bewezen deze camera’s hun nut bij gezamenlijke acties zoals Pandora, in het kader van de aanpak van ondermijning.

In Venlo-Zuid werden de camera’s vooral gebruikt om de overlast van drugsdealers en overlastveroorzakers terug te dringen. Zo werden hier met behulp van de camera’s opnieuw verblijfsverboden uitgedeeld.

Het ’team Opsporing’ van de politie heeft het afgelopen jaar eveneens gebruik gemaakt van cameratoezicht. Hierbij werden camerabeelden ingezet als bewijsmateriaal in diverse onderzoeken. Dit betroffen vooral zaken ten aanzien van veelvoorkomende criminaliteit. Hierbij moet gedacht worden aan drugsoverlast, mishandeling, openlijke geweldpleging, fietsendiefstallen en vernielingen. Camera’s zijn niet meer weg te denken.

Ook waren de camera’s een hulpmiddel bij de handhaving van de coronamaatregelen.

Reacties

Cookieinstellingen