Eerste vluchtelingen arriveren in De Beerendonck

Foto: © Gemeente Venlo.

Bij de voormalige zorglocatie De Beerendonck arriveren vandaag de eerste Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om 55 mensen die voor een groot deel de afgelopen dagen in sporthallen in Horst en Bergen hebben overnacht. Hoe lang deze vluchtelingen in Venlo zullen verblijven en hoeveel en wanneer er nog mensen bij zullen komen, is op dit moment niet bekend.

Het pand van De Zorggroep stond leeg en werd de afgelopen maanden anti-kraak bewoond en beheerd door leegstandbeheerder Ad Hoc. Na goed overleg tussen De Zorggroep, Ad Hoc en de gemeente Venlo heeft de gemeente het pand opnieuw ingericht. De afgelopen tien dagen is er met alle betrokken partijen en vrijwilligers hard gewerkt om de opvanglocatie aan de Deken van Oppensingel in gereedheid te brengen. De brandmeldinstallatie is operationeel gemaakt voor het hele pand. Verder wordt wifi aangelegd, zijn sloten aangebracht, is het pand schoongemaakt en zijn allerlei andere praktische zaken geregeld.

Vanaf vandaag, 21 maart, staan er in De Beerendonck 75 opvangbedden klaar, zijn de kamers ingericht en zijn alle faciliteiten voor een langer verblijf aanwezig. Samen met locatie Hotel Rooland en locatie Hotel Puur, die nu nagenoeg vol zijn, heeft de gemeente Venlo met deze derde opvanglocatie in totaal, in twee weken tijd, voor zo’n 240 vluchtelingen opvang gerealiseerd.

“Met de opening van locatie De Beerendonck is een belangrijk deel van de Venlose opgave gereed,” zegt locoburgemeester Frans Schatorjé. “Samen met onze betrokken partners is er in korte tijd bergen werk verzet. Ik ben enorm trots dat er nu al drie locaties in onze gemeente operationeel zijn. Vooral de bereidheid, ook van bedrijven, om hier snel op te reageren is bewonderenswaardig. Mooi om te zien dat zoveel vrijwilligers en inwoners zich belangeloos inzetten om de vluchtelingen een warm welkom te geven.”

Ook omdat landelijk inmiddels is aangekondigd dat er mogelijk meer vluchtelingen dan oorspronkelijk gedacht naar Nederland zullen komen, is de gemeente Venlo bezig met volgende opvanglocaties. De eerste voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart.

Naast de opvang is er ook gezorgd dat kinderen t/m 12 jaar naar school kunnen gaan op verschillende scholen in de gemeente. Ook voor oudere kinderen is op korte termijn onderwijs mogelijk. Op dit moment vangt gemeente Venlo zo’n 30 kinderen op. Naast school organiseert Incluzio in samenwerking met Team Sport allerlei (sport-)activiteiten. Verder is Venlo gestart met de inschrijving van vluchtelingen in de Basisregistratie Personen (BRP) Met deze registratie krijgen vluchtelingen een Burgerservicenummer (BSN) en kunnen ze direct persoonlijke zaken, zoals een zorgverzekering, regelen.

Wilt u zelf in actie komen en Oekraïense vluchtelingen helpen? Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Dat kan. Meer informatie daarover vindt u op www.venlo.nl/oekraine.

Reacties

Cookieinstellingen