Coulanceregeling voor schade wateroverlast juli 2021

Hoogwater in Arcen.
Hoogwater in Arcen.
Foto: © Keistadnieuws.

Vanwege de uitzonderlijke situatie, de vele schade en het grote leed dat de wateroverlast van juli 2021 heeft veroorzaakt, heeft het kabinet besloten om eenmalig een tegemoetkoming te verstrekken voor schade die in principe redelijkerwijs verzekerbaar was. Dit betekent dat gedupeerden toch een vergoeding krijgen voor schade waarvoor zij ten tijde van de wateroverlast niet verzekerd waren.

Vanwege de grote wateroverlast besloot het kabinet vorig jaar de Wet tegemoetkoming schade (Wts) bij rampen toe te passen. De regeling geeft een tegemoetkoming in materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. Dit betekent dat een tegemoetkoming alleen geldt voor schade waar redelijkerwijs geen verzekering voor valt af te sluiten.

Bij de behandeling van de ontvangen meldingen is geconstateerd dat in ongeveer 800 tot 900 gevallen schade is veroorzaakt door extreem zware regenval of door overlopende beken en geulen. Deze schade is in principe redelijkerwijs verzekerbaar, wat zou betekenen dat deze gedupeerden niet in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in hun schade. Met de ‘coulanceregeling’ van het kabinet ontvangen deze gedupeerden nu alsnog een tegemoetkoming in hun schade.

Stand van zaken uitbetaling

Een aanvraag voor de Wts kon tot uiterlijk 16 december 2021 worden ingediend bij RVO. Tot nu toe is er door RVO in totaal € 15,6 miljoen uitbetaald aan 663 gedupeerden. Na de inwerkingtreding van de coulanceregeling kan RVO de meldingen afhandelen die betrekking hebben op schade die in principe redelijkerwijs verzekerbaar was.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen