Succesvol Buurtbudget in vier wijken gaat de laatste ronde in

Foto: © Gemeente Venlo.

Na twee succesvolle edities van het Buurtbudget in Vastenavondkamp, is het Buurtbudget in oktober van start gegaan in vier andere wijken in de gemeente Venlo. Het gaat om de wijken: Op de Heide, Venlo-Oost-Zuid, Klingerberg en Venlo Centrum-Noord. Dit is de derde keer dat het Buurtbudget wordt uitgevoerd in de gemeente Venlo.

Wat is het Buurtbudget?
Het Buurtbudget is een proces van democratische besluitvorming en een vorm van directe democratie. Bewoners van de wijk mogen zelf beslissen hoe een gemeentelijk budget in hun eigen wijk wordt besteed. Zo kunnen de bewoners met elkaar beslissen welke thema’s en projecten zij belangrijk vinden voor hun wijk.

Buurtbudgetronde in vier wijken
In oktober zijn de vier rondes van het Buurtbudget gestart. Alle vier de wijken hebben een gemeentelijk budget van 140.000 euro om te besteden. Om te bepalen waar dit budget aan uitgegeven wordt, zijn er bijeenkomsten georganiseerd in een buurthuis in de wijk. Samen hebben de inwoners het budget verdeeld over elf thema’s en vervolgens mocht iedereen zelf projecten indienen. En met succes, want er zijn 170 ideeën ingediend in totaal!

Wethouder Sjors Peeters: “Het is belangrijk dat de buurtbewoners de kans krijgen om hun buurt mooier, beter of veiliger te maken, precies zoals zij het willen. Met het Buurtbudget krijgen ze die kans. Daar ben ik trots op.”

De laatste ronde: stemmen!
Alle ideeën zijn op haalbaarheid getoetst. De inwoners van deze wijken mogen binnenkort gaan stemmen op alle projecten die meedoen. Het was eigenlijk de bedoeling om ook nu weer bijeenkomsten in de buurthuizen te houden, maar door de coronamaatregelen kan dit helaas niet doorgaan. Nu kan er alleen via de website gestemd worden.

Van 7 februari tot en met 20 februari is de stemronde online actief voor alle inwoners uit de drie deelnemende wijken. De uitslag wordt op 21 februari op de website bekendgemaakt. De projecten die gekozen zijn, zullen dit jaar nog worden uitgevoerd.

Buurtbudget Op de Heide
Voor het Buurtbudget Op de Heide zijn alle ingediende projecten haalbaar binnen het beschikbare budget. Vandaar dat er voor deze wijk geen stemronde meer volgt. Deze projecten zullen op 21 februari bekendgemaakt worden via www.buurtbudget-opdeheide.venlo.nl

Jouw stem telt!
Ben jij inwoner van de wijk Venlo-Oost-Zuid, Klingerberg of Venlo Centrum-Noord en ben je 13 jaar of ouder? Kijk dan op www.buurtbudget.venlo.nl en stem mee!

© Gemeente Venlo.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen