Lagere energierekeningen op scholen door toepassing warmte- en koudeopslag (WKO) in de bodem.

images

Voor de Mytylschool Ulingshof in Venlo is een renovatieplan opgesteld.

Het gebouw kan verduurzaamd worden, van energielabel E naar A. De investering kan zich in 15 jaar terugverdienen, je bespaart 68 procent op CO2-uitstoot en de exploitatiekosten dalen met meer dan 13 duizend euro per jaar. Er wordt momenteel aanbesteed. Hoe is het mogelijk dat er nog zo weinig projecten met zulke goede business cases worden gerealiseerd?

Jeroen Nollet van Escoplan presenteerde deze businesscase en de bijbehorende vraag tijdens de VNG Energie Tussentop in juni van dit jaar. Hier werden ook de nodige belemmeringen genoemd, zoals de krappe bekostiging, onvoldoende inzicht in opbrengsten, kosten en risico’s en onvoldoende financieringsmogelijkheden. Daarnaast vormen te weinig aanbestedingen een belemmering,

Onbekend
“Gemeenten en schoolbesturen zijn vaak niet bekend met de mogelijkheden die er wel zijn, en ze schromen om marktpartijen in te schakelen”, zegt Nollet. “Niet alleen wat betreft financieringsoplossingen, maar ook technisch. Warmtepompen en WKO’s zijn niet bekend, en negatieve ervaringen zingen snel rond. Zonde, want zo blijven er veel scholen met een hoge energierekening en een ongezond binnenklimaat zitten, terwijl er echt haalbare business cases kunnen worden opgesteld. Het voorbeeld van een Venlose school laat dat zien: een goede business case, zonder subsidie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen