Krijger aan Maaskade wordt toch weggehaald ondanks uiterste poging tot behoud.

 Kenmerkend beeld aan de Maasboulevard gaat toch weggehaald worden.

download (2)

De onderhandelingen met de kunstenaar van het kunstwerk de Krijger zijn beëindigd. Conclusie is dat de gemeente het kunstwerk niet aankoopt omdat zij de vraagprijs te hoog en niet reëel vindt. Dit betekent dat de Krijger begin september door de kunstenaar wordt verwijderd.

De Krijger is in juni 2013 op de wissellocatie op de Kop van de Weerd geplaatst. Dit was op basis van een bruikleenovereenkomst voor een periode van maximaal 5 jaar. Het kunstwerk is positief ontvangen door de Venlose burgers en past uitstekend in de openbare ruimte van de Maasboulevard. Daarom is de gemeente eind 2013 gestart met onderhandelingen om het kunstwerk definitief aan te kopen. Daarbij is de Commissie Kunst in de openbare ruimte om advies gevraagd over de waarde van het kunstwerk. Volgens de commissie is de maximale waarde € 75.000,-. Het Huis voor de Kunsten heeft dit advies getoetst en geconcludeerd dat dit advies zorgvuldig tot stand is gekomen.

Tijdens gesprekken in het voorjaar van 2014 heeft de kunstenaar een vraagprijs van €135.000,- op tafel gelegd, daarvan wilde hij niet afwijken. Venlo heeft daarom de onderhandelingen tijdelijk on hold gezet. In april van dit jaar heeft de kunstenaar de bruikleenovereenkomst opgezegd per 4 september. Daarop heeft de gemeente het initiatief genomen om nog een keer om tafel te gaan. Tijdens dit gesprek heeft de kunstenaar aangegeven dat zijn vraagprijs inmiddels achterhaald is en aanzienlijk hoger is geworden. Hierbij is geen concreet bedrag genoemd. De gemeente heeft daaruit de conclusie getrokken dat het aankopen van de Krijger niet realistisch is.

Volgens wethouder Jos Teeuwen was de kloof tussen vraag en aanbod te groot: “De Krijger zou zonder twijfel een aanwinst voor de stad geweest zijn. We hebben als college niet voor niets geprobeerd om het kunstwerk aan te kopen. De vraagprijs is echter te hoog. Wetende dat er nog veel opgaven in Venlo zijn die onze aandacht vragen, is het niet realistisch om nu meer dan € 135.000,- uit te geven aan het kunstwerk. Ook wij kunnen ons geld maar een keer uitgeven.”

Stichting behoud de Krijger

Stichting behoud de Krijger had als doel om via crowdfunding geld in te zamelen om mee te betalen aan de Krijger. Zij hebben de onderhandelingen tussen de gemeente en de kunstenaar afgewacht voordat zij concreet wilden beginnen met het inzamelen van geld. Vooraf hebben zij aangegeven dat ze een bedrag tussen € 35.000 en € 50.000 reëel vonden om op te halen uit de Venlose samenleving. Nu het voor de gemeente en de kunstenaar onmogelijk blijkt om elkaar tot een dergelijk bedrag te benaderen, ziet de stichting geen rol meer voor haar weggelegd om het ontstane gat nog te dichten door middel van crowdfunding en fondsenwerving.

 

Dit betekent dat het kunstwerk de Krijger begin september wordt weggehaald. Op de wissellocatie aan de Kop van Weerd zal, in afstemming met de commissie Kunst in de Openbare Ruimte, een nieuw tijdelijk kunstwerk worden geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen