Venlo op weg naar dementievriendelijke gemeente

Foto: Oudere met telefoon - Pixabay.

Om Venlo dementievriendelijk te maken biedt de gemeente een app aan die de sociale betrokkenheid van mensen met dementie moet bevorderen.

Dementievriendelijk Venlo
We worden steeds ouder. Dat is natuurlijk positief, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen mee. Het aantal Venlonaren met dementie bedraagt momenteel ruim 2.000 en dat aantal zal verdubbelen in de komende 20 jaar volgens schattingen. Dementievriendelijk Venlo is een community aanpak die diverse partners en hun activiteiten verbindt en versterkt. Het gaat daarbij vooral om initiatieven vanuit de gemeenschap, maar ook om het collectief vergroten van de bewustwording.

Dementia app
De app Dementia helpt dementerenden om bijvoorbeeld afspraken te herinneren. Mantelzorgers zetten die afspraken in de app en de dementerende ‘ervaart’ de app, zegt bedenker van Dementia, Pieter Hasenaar. ‘Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld ook foto’s erin zetten, die de dementerende dan thuis kan zien.’
Kartrekker van Venlo Dementievriendelijk Ine Elt zegt: ‘We hebben in onze gemeente veel bewoners met dementie en die moeten een gewoon onderdeel van de samenleving kunnen zijn. In dat kader gaan we in de wijken Craneveld en Groenveld, samen met burgers, kijken hoe we er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat dementerenden langer thuis kunnen wonen.’

Seniorvriendelijke gemeente in de EU
Verder tekent de gemeente tijdens de startbijeenkomst een partnerovereenkomst met het project euPrevent Seniorvriendelijke gemeenten voor deelname aan het internationale project ‘Seniorvriendelijke gemeente’. Dit levert Venlo de komende jaren financiële en praktische ondersteuning op voor ‘Dementievriendelijk Venlo’.

Daarnaast is er, om meer aandacht te vragen voor dementie, in het Limburgs Museum tot en met 5 november een tentoonstelling te zien van werk gemaakt door dementerenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen