Onafhankelijk onderzoek naar VenloStormt

In opdracht van de burgemeester van Venlo gaat het Instituut Fysieke Veiligheid een onafhankelijk onderzoek doen naar het evenement VenloStormt.

Dit in vervolg op het ongeval dat plaatsvond op 10 juni 2017, waarbij een 29-jarige jonge vrouw om het leven kwam onder een hoge glijbaan. Centrale vraag is dan ook: In hoeverre is een dergelijk noodlottig ongeval te voorkomen?

De evaluatie richt zich op het voortraject: welke besluiten zijn genomen, en hoe is de vergunning tot stand gekomen. Daartoe zal het IFV literatuuronderzoek doen en ook spreken met een tiental direct betrokkenen en deskundigen, van binnen en buiten de gemeente. Centraal staan niet de regels of normen maar de vraag welke stappen zijn gezet, en vooral ook hoe men is omgegaan met dilemma’s. Uiteraard wordt teruggeblikt maar het doel is nadrukkelijk om vooruit te kijken.

“Een dergelijke gebeurtenis is verschrikkelijk voor slachtoffer en nabestaanden, maar ook confronterend voor een gemeentebestuur, de organisatie en vrijwilligers,” licht burgemeester Antoin Scholten toe. “Aan de ene kant wil iedereen ongevallen voorkomen. Van de andere kant bestaat absolute veiligheid niet en vragen de mensen ook om een aantrekkelijk evenement met spectaculaire attracties. Dit vraagt om nadere analyse. Het onderzoek richt zich niet op de schuldvraag of de verwijtbaarheid, maar wat we hiervan kunnen leren. Dit is niet alleen van belang voor toekomstige evenementen in Venlo, maar voor de hele branche.”

Specifieke vragen die aan de orde komen zijn
– In hoeverre was rekening gehouden met een dergelijke gebeurtenis
– In hoeverre kon daarmee rekening worden gehouden
– In hoeverre hebben de gemeente en/of anderen in het voortraject, zaken over het hoofd gezien?
En zoals gezegd: welke lessen kunnen we hieruit trekken voor de toekomst. Het onderzoek zal een ongeveer twee maanden in beslag nemen; de eindrapportage wordt in het najaar verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen