Venlose basisschool leerlingen beginnen aan eindtoets

Foto: ANP

Bijna 180.000 leerlingen van de hoogste groep in het reguliere en het speciaal basisonderwijs beginnen vanaf deze week aan hun eindtoets. Deze toets kan ertoe leiden dat het advies over vervolgonderwijs dat de leerkracht eerder al over een pupil uitbracht , naar boven wordt bijgesteld. Vorig jaar gebeurde dit bij 6,7 procent van de leerlingen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Ook in de gemeente Venlo gaan de leerlingen van de hoogste groep de eindtoets maken.

Een goede score van de eindtoets betekent niet automatisch dat het leerkrachtadvies echt wordt aangepast. Van de ongeveer 60.000 leerlingen die daarvoor in aanmerking kwamen, was dit bij bijna 13.000 van hen daadwerkelijk het geval. Dat betrof iets meer meisjes dan jongens. Een advies wordt niet naar beneden bijgesteld als een leerling slecht presteert met zijn eindtoets.

Wanneer wordt de Eindtoets afgenomen?
De Eindtoets wordt in tussen 15 april en 15 mei 2017 door heel Nederland afgenomen. Waneer dit precies is hangt af van de welke toets de school van je kind afneemt (Centrale Eindtoets, IEP of ROUTE8 of een van de nieuwe Eindtoetsen). Hoe lang de toets precies duurt hangt af daar ook vanaf. De snellere toetsen duren een paar uur en de langste toets neemt drie ochtenden in beslag.

Is ‘de Citotoets’ hetzelfde als de Eindtoets?
Nee, de Citotoets en de Eindtoets zijn niet hetzelfde, hoewel er wel wat overeenkomsten zijn. De Citotoets werd tot en met 2014 door veel scholen afgenomen in groep 8. De toets was niet verplicht, maar werd vaak gebruikt om een middelbaar schooladvies te geven. Vanaf 2015 is het wél verplicht om een toets af te nemen in groep 8. Deze verplichte toets in groep 8 heet de Eindtoets. Cito levert opgaven voor 1 van deze toetsen, de Centrale Eindtoets, maar er zijn meer toetsaanbieders. Na goedkeuring van staatssecretaris Sander Dekker kunnen bedrijven een alternatief aanbieden voor de Centrale Eindtoets. Tussen 1 december 2016 en 31 januari 2017 moeten alle basisscholen in Nederland aangeven welke toets zij willen afnemen. Aanbieders van de Eindtoets groep 8 in 2017 zijn:

1. De Centrale Eindtoets wordt door Cito gemaakt, in opdracht van het College van Toetsen en Examens (CvTE), en kan zowel digitaal als op papier worden gemaakt. Als de school ervoor kiest, doet je kind naast Nederlandse taal en rekenen ook het onderdeel wereldoriëntatie. De Centrale Eindtoets wordt door verreweg de meeste scholen afgenomen.

2. ROUTE 8 is een digitale adaptieve Eindtoets en mag sinds 2016 door scholen worden afgenomen. ROUTE 8 wordt via internet afgenomen op een computer, laptop of tablet. De toets bevat naast de verplichte onderdelen ook het optionele onderdeel persoonlijk functioneren.

3. De IEP Eindtoets meet alleen de verplichte vaardigheden Nederlandse taal en rekenen. Deze wordt op papier afgenomen en mag sinds 2016 officieel worden gebruikt als Eindtoets groep 8.

4. De AMN Eindtoets is een nieuwe digitale toets welke in 2017 voor het eerst wordt aangeboden. Hierin worden de verplichte onderdelen rekenen en taal getoetst. De AMN Eindtoets kan worden afgenomen op allerlei devices en worden door AMN op school gebracht wanneer de school niet genoeg laptops of tablets heeft.

5. CESAN biedt de Eindtoets op papier aan. De visie van de CESAN Eindtoets is om de toets sober en helder te houden zodat kinderen niet worden afgeleid. Naast de verplichte onderdelen wordt ook de kennis van sociale media getest met deze toets.

6. De DIA Eindtoets is een van de nieuwe toetsen in 2017. Deze Eindtoets meet digitaal de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen.

Hoe wordt het schooladvies bepaald?
Vroeger was de Eindtoets leidend voor het advies naar welk niveau middelbare school je kind kon gaan. Maar sinds 2015 weegt het advies van de leerkracht zwaarder dan de eindtoets. Eigenlijk best logisch: een school kent je kind meestal al 8 jaar en de eindtoets is toch een momentopname. Alleen als je kind de Eindtoets beter maakt dan het schooladvies, kan er iets aan het schooladvies worden veranderd – maar dat beslist de school. Maakt je kind de eindtoets slechter, dan blijft het advies van de school gewoon staan.

Wist je dat?
de allereerste Eindtoets van Cito werd afgenomen in 1968? De Centrale Eindtoets zoals deze nu is werd voor het eerst in 2015 afgenomen.
er voor één toetsonderdeel, bijvoorbeeld spelling, wel 360 opgaven worden bedacht, waarvan er maar 20 opgaven in de toets terechtkomen?
als je kind ziek is, hij of zij de Eindtoets tussen 23 april tot en met 25 mei 2017 in kan halen?
ook blinde leerlingen de Eindtoets kunnen maken, namelijk met een speciale braille-versie?
de Centrale Eindtoets op een schaal van 501-550 wordt weergegeven om te voorkomen dat de resultaten worden vertaald in cijfers of een IQ-score.

Bron Scoula en ANP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen