Groen kunstwerk Kloosterstraat in Blerick

Foto: © Fotocredits: Doerak Film & Judith Reijnders.

De Kloosterstraat in Blerick krijgt een groene impuls. Kunstenaar Judith Reijnders ontwikkelde op uitnodiging van centrummanager Sjoerd van Heijster en museum van Bommel van Dam een innovatieve manier om ruimte voor groen optimaal samen te laten gaan met andere functies in het winkelhart. Voor het ontwerp werkte ze samen met roosterproducent Staco en hovenier Fred van Wijlick. In augustus wordt een eerste deel aangelegd.

Centrumplan Blerick
Een gezond en toekomstbestendig winkelhart in Blerick, dat is waar ondernemers en de centrummanager samen naar streven. In de visie die zij vorig jaar presenteerden aan Gemeente Venlo, is een belangrijke rol weggelegd voor herinrichting van de openbare ruimte. Meer groen in de straat kan de verblijfsfunctie versterken. Maar hoe doe je dat in een veelgebruikt winkelgebied? Beeldend kunstenaar Judith Reijnders was enthousiast om met deze vraag aan de slag te gaan. Zij werd begeleid door centrummanager Sjoerd van Heijster en museum van Bommel van Dam in Venlo.

Sfeer
Judith is geïnteresseerd in de manier waarop wij de ruimte om ons heen beleven. In de Kloosterstraat sprak ze als start van haar onderzoek met voorbijgangers en ondernemers. Deze vertelden haar dat de Kloosterstraat er door de jaren heen in hun ogen niet op was vooruitgegaan. De sfeer was verloren. Judith zag echter een levendige straat waar mensen elkaar ontmoeten en gemakkelijk een praatje maken met bekenden. Het leidde tot haar voornemen om met haar project beter te laten zien wat er al aanwezig is in de straat. Daarvoor gebruikt ze de metafoor van de tuin.

Het gevoel van een tuin
Een tuin is in feite niets anders dan een omsloten gebied dat geborgenheid biedt en waar je wordt uitgenodigd even te ontspannen. In de Kloosterstraat wil Judith het gevoel van een tuin oproepen door met groene stroken delen van de straat af te bakenen of te omzomen. Haar project Omtuinen creëert ze door hier en daar klinkers te vervangen door roosters, waar planten doorheen groeien. Op sommige plekken komen de roosters omhoog uit de grond en vormen ze een groene zitgelegenheid.

Innovatief ontwerp
Eind augustus wordt een eerste deel van het ontwerp van Judith gerealiseerd. Het betreft een volkomen nieuwe toepassing van roosters en beplanting, waaraan door roosterproducent Staco en hovenier Fred van Wijlick uitgebreid is meegedacht. Ook Gemeente Venlo is bij de voorbereiding betrokken. In september organiseert museum van Bommel van Dam diverse rondleidingen en presentaties van het project, als onderdeel van het programma Nieuwe Uitzichten. Vervolgens worden de ervaringen van het eerste deel meegenomen in de uitwerking van een tweede deel, dat naar verwachting medio 2023 wordt gerealiseerd.
Nieuwe Uitzichten is mede mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen