Musical The Visit in Maaspoort Venlo

Foto: © The Visit - persfoto.

Valeska Poismans (40) deinst er niet voor terug om voor haar musicalhobby kilometers te maken. De in Stein geboren sopraan werkt in het dagelijks leven als Customer servicemedewerker bij een chemisch bedrijf, en reist nu eens per week ruim 100 kilometer naar Schijndel in Noord-Brabant. Zij zingt en speelt nu de rol van Claire Zachanassian in de musical The Visit.

De weg naar het Brabants Muziek-Theater in Schijndel is voor haar geen onbekende: al eerder speelde zij mee in de musical Titanic, die in 2016 de Amateur Musical Award kreeg als Beste Dramaproductie. “In 2018 speelde ik enkele rollen in de Drie Musketiers en dat smaakte naar meer!” Poismans is bij het BMT terecht gekomen na een oproep voor een auditie op Twitter: “Ik was op zoek naar een club waar het niveau echt heel goed was. En die heb ik in Schijndel gevonden: ik werd aangenaam verrast door het niveau. En wat voor mij ook heel belangrijk is: ik word graag uitgedaagd als zangeres en actrice!”

The Visit vertelt het bloedstollende verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim 40 jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één enkele voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. Een overweldigende muzikale sneltrein van geldzucht en paranoia volgt, afgewisseld met emotionele flashbacks naar wat was en wat had kunnen zijn.

Poismans kan zich helemaal vinden in de rol die zij mag spelen: “Het leuke is dat het karakter van Claire heel ver af staat van mijn persoon. Ik ben niet rancuneus, terwijl dat bij Claire wel zo is. Dit is een rol waar ik normaal niet zo snel voor zou worden gecast. Regisseurs casten mij vaak als de lieve en zorgzame vrouw. Ook vocaal is dit een rol die veel uitdaging biedt.”

Het BMT is al ruim twee jaar bezig met de voorbereidingen voor The Visit, die zij als eerste amateurgezelschap ter wereld mogen brengen. Producent Alexandra Peperkamp: “Geen grote landelijke theaterproducent maar BMT-producties heeft de exclusieve rechten verkregen om de Weense musical The Visit naar Nederland te halen” Zij vervolgt: “De musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Der Besuch der alten Dame’ van Friedrich Dürrenmatt en ging in 2013 onder diezelfde titel in première in Zwitserland, met musicalicoon Pia Douwes in de hoofdrol.”
Valeska Poismans heeft enkele masterclasses bij Pia Douwes gevolgd en bij de laatste class in november heeft zij met Douwes het uiterst moeilijke nummer Gerechtigheid kunnen repeteren.

Versoepelingen
In Urmond ging de vlag uit toen minister Kuipers de versoepeling van de coronamaatregelen aankondigde. “Ik zat er helemaal doorheen toen we in december te horen kregen dat weer alles dicht moest. Daarna was ik al heel blij dat we weer mochten gaan repteren, want zingen en acteren is echt een uitlaatklep voor mij” verzucht Poismans.

Op de vraag waarom mensen naar The Visit moeten komen kijken, steekt Poismans een heel verhaal af: “Muzikaal en qua spel is het een prachtige voorstelling. Alles zit erin qua muziekstijlen. En er is voor en achter de schermen met zoveel toewijding en liefde gewerkt aan de productie: decor, kostuums, orkest, noem maar op. Dat vind ik heel bijzonder bij het BMT. Aparte werkgroepen, maar het past allemaal mooi ineen!”
Poismans besluit: “Wat ik ook heel toepasselijk vind is dat The Visit heel veel raakvlakken heeft met wat we de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt in de wereld. Tegenstrijdige belangen en wat voor gevolgen heeft groepsdruk voor individuen”.

The Visit wordt op 12 maart a.s. opgevoerd in theater de Maaspoort in Venlo. Meer informatie is te vinden op www.bmtproducties.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen