Komend weekend: Tweede editie mineralenbeurs Steengoed in buurgemeente Venray

Foto: © Beurs Steengoed.

Over enkele dagen is het zover! Komende zondag wordt in buurgemeente Venray de tweede editie van mineralenbeurs SteenGoed georganiseerd. Vol trots kijkt de organisatie terug op de eerste editie met 34 standhouders en tevreden bezoekers. Een huislijke, ontspannen sfeer waarbij een ieder zich verbaasde over het kwalitatieve aanbod wat het tot een mooie dag maakte voor een ieder. Bezoekers keken hun ogen uit op de grootse mineralenbeurs van Limburg.

Ben jij er komende editie ook (weer) bij?

Het thema komende editie: Bijzonder natuurlijk of ne(p)t echt…

Nep, namaak, fake, ook in de wereld van de mineralen is niet alles wat het lijkt.
Kijkend naar de laatste jaren zien we een enorme groei in het aanbod van nagemaakte mineralen. Van in laboratorium gemaakte kwartsen tot malachiet gemaakt van gekleurde klei. Sommige bijna niet van echt te onderscheiden, andere zo onnatuurlijk dat we er niet aan hoeven te twijfelen dat het nep is. En dat terwijl de natuur zelf de meest bijzondere en verbazingwekkende kristallen kan voortbrengen.

Iedereen kijkt anders tegen nep en namaak aan. Je kunt misschien wel waardering hebben voor de manier waarop sommige mineralen onder de juiste omstandigheden in laboratoria gemaakt kunnen worden. Gefascineerd door de scheikunde die er achter zit. Maar er is ook de keiharde nep, uit klei en glas nagemaakte mineralen die door moeten gaan voor echt. Of geverfde, aan elkaar geplakte en gezaagde mineralen die opgeleukt worden door creatieve mensen. In alle gevallen geldt in ieder geval dezelfde regel… eerlijkheid.

Wanneer we iets kopen, willen we weten wat we kopen. En of het op een natuurlijke manier ontstaan is of door mensenhanden. Helaas is er veel onwetendheid over bewerkte, man-made en lab-grown mineralen en kan het daardoor gebeuren dat je zonder het te weten een niet-natuurlijk kristal koopt.

Op mineralenbeurs SteenGoed 20 februari 2022 is er ruim aandacht voor dit onderwerp. Je krijgt de kans om allerlei door de mens gemaakte ‘mineralen’ live te bekijken en met experts op dit gebied te praten over hoe je deze stukken kunt herkennen.

Verbaas je op deze gezellige beurs over de bijzondere echte mineralen en over de creativiteit van mensen in het namaken ervan

Maatregelen
Helaas hebben ook wij ons te houden aan de huidige coronamaatregelen. Er zijn versoepeling aangekondigd maar het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand is vanaf 18 februari niet meer verplicht.

Locatie De witte Hoeve Venray
Gasstraat 5, 5801 CT Venray
Openingstijden Zondag 22 februari 2022 van 10.00u tot 17.00u.

Reacties

Cookieinstellingen