16.000 Venlonaren hebben moeite met lezen en schrijven

Foto: Venlo Online.

De Nederlandse taal heb je elke dag nodig. In je studie, je baan en bij de opvoeding van je kinderen. Helaas lukt het niet iedereen om bijvoorbeeld een formulier in te vullen of een medische bijsluiter te begrijpen. In Venlo is ruim 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd. 

Er zijn in ons land 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook hun kind voorlezen.

Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als
iedereen mee kan doen. Het is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem
van ons allemaal.

Wat kunt u doen?
Het begint met het herkennen van de signalen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven zijn vaak goed in het verbloemen daarvan. Ze vermijden het om in het bijzijn van anderen te lezen of schrijven. Ze hebben altijd wel een excuus; Dat formulier vul ik thuis wel in. Ik ben mijn bril vergeten. Kunt u dat even voor mij invullen? Ik kan niet zo goed met computers overweg.

Merkt u dat iemand in uw omgeving deze signalen afgeeft? Ga dan het gesprek met diegene aan. Vertel deze persoon dan; Dat hij/zij zich niet hoeft te schamen. Dat hij/zij nooit te oud is om te leren En dat er speciale cursussen voor volwassenen zijn. In Venlo kunnen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven terecht bij het taalhuis in de bibliotheek.

Taalhuis Venlo
Uit onderzoek blijkt dat minimaal 16% van de Venlose beroepsbevolking laaggeletterd is. Dat komt neer op zo’n 16.000 mensen, die moeite hebben met het invullen van formulieren, het lezen en begrijpen van brieven van bijvoorbeeld de belastingdienst of de zorgverzekering, of het voorlezen van hun kinderen of kleinkinderen. De Bibliotheek Venlo, Wel.kom, GGD, Gilde opleidingen, Stichting Groen Licht en gemeente Venlo hebben de handen ineen geslagen om hier wat aan te doen.

In het Taalhuis kan iedereen met een taal- digi- of rekenvraag langskomen. Je kunt er informatie of advies krijgen over taal- reken- en computercursussen of over programma’s op de computer waar je ook zelf mee aan de slag kan. Je kunt er ook oefenen met een taalvrijwilliger. Het Taalhuis Venlo vind je in de Stadsbibliotheek Venlo. Daarnaast zijn er een aantal Taalpunten verspreid over de gemeente:
– Taalpunt Blerick in Huis van de Wijk ‘Boulevard Hazenkamp’
– Taalpunt Tegelen in Huis van de Wijk ‘de Haandert’
– Taalpunt Venlo-Zuid in Huis van de Wijk ‘Zuidpilaar’

Meer informatie over het Taalhuis en de Taalpunten is te vinden op de website van de bibliotheek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen