Studium Generale: Krefeld en Venlo in gesprek

Foto: © VenloOnline.

De partnersteden Krefeld en Venlo organiseren dit jaar samen met Mediothek Krefeld en de Bibliotheek Venlo een unieke reeks van ontmoetingen om elkaar beter te leren kennen. Een Studium Generale, waarbij we op zoek gaan naar onze overeenkomsten en verschillen.

Aan de hand van vier thema’s passeren (on)waarheden, stereotypen en clichés de revue met het doel te achterhalen wat ons echt verbindt om zo tot een beter begrip voor elkaar te komen. De enthousiaste en inspirerende gastsprekers zijn woonachtig aan weerszijden van de grens en dragen onze beide landen een warm hart toe. Ze kijken ernaar uit om hun kennis, ervaringen en inzichten te delen en met het publiek in gesprek te gaan.

Duitsers vinden ons vaak ‘locker’ en ontspannen en het beeld wat ze voor de rest van Nederland hebben halen ze met name uit de clichés die we zelf optuigen: Frau Antje, kaas, de tulpen en het Koninklijk Huis. Het zijn met name de Nederlanders die een hele waslijst aan beschrijvingen van hun oosterburen paraat hebben, van gründlich en arrogant tot formeel en betweterig. Het kleine-burencomplex lijkt hier te spelen. Lijkt, want wat is nu echt waar? Hoe denken we werkelijk over elkaar, zeker hier in de grensregio waar we op een steenworp afstand van elkaar wonen.

Wat je altijd al wilde weten, maar nog nooit durfde te vragen. Zo steken we deze studium generale in. Het is een spiegelprogramma, ofwel ‘Doppelveranstaltung’, waarbij de thema’s culturele verschillen, onderwijssystemen, taalontwikkeling en politiek en maatschappij steeds met een bijeenkomst in Krefeld én een bijeenkomst in Venlo behandeld worden. Maar wel met verschillende sprekers, en daardoor kunnen de ontmoetingen heel divers verlopen. Zo starten we 2 maart met een live streaming vanuit Krefeld en met gastsprekers Anouk Ellen Susan – public speaker, coach en schrijver van twee boeken waarin de Duitse en Nederlandse mentaliteit centraal staat – en dr. Vincent Pijnenburg – Fontys lector Cross-border Business Development. 9 maart is Venlo aan de beurt met gastsprekers Janet Antonissen – Fontys docent en intercultureel trainer – en historicus en publicist dr.Ragdy van der Hoek (auteur van Over de grens – Über die Grenze).
Beide avonden worden tweetalig geleid door ARD Niederlande-Korrespondent Ludger Kazmierczak.

Deze eerste twee ontmoetingen worden live gestreamd, waarbij het publiek vragen kan stellen via de chat. Aanmelding (gratis) is steeds mogelijk voor zowel een van de twee als beide avonden via de website van de Bibliotheek Venlo. Of stuur rechtstreeks een mail naar community librarian Elly Jacobs en vraag om een aanmeldlink voor de datum/data: [email protected].

Op 8 en 15 juni gaan we in op de verschillen in onderwijssystemen aan beide kanten van grens, 16 en 23 november staat de taalontwikkeling centraal en we eindigen op 18 en 25 januari met politiek en maatschappij. Afhankelijk van de corona-ontwikkelingen hopen we dat deze bijeenkomsten zoveel mogelijk live bijgewoond kunnen worden.

2 maart | Kulturelle Unterschiede (tweetalig) | livestreaming uit Krefeld | 19.00 – 20.30 uur
9 maart | culturele verschillen (tweetalig) | livestreaming uit Venlo | 19.00 – 20.30 uur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen