Venlo op weg naar een Rookvrije Generatie

Foto: Roken - Pixabay,

Venlo gaat met diverse organisaties samenwerken aan een gezonde en rookvrije toekomst. De gemeente sluit zich, na Amsterdam, Rotterdam en Groningen, aan bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Op 4 oktober is er daarom een startbijeenkomst op Kinderboerderij Hagerhof.

Uit onderzoek blijkt dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk snel gedrag van anderen. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Wethouder Aldewereld (Zorg & Welzijn): “Venlo gaat zich inzetten voor een nieuwe generatie die vrij van rook kan opgroeien. Vrij van de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om zelf te beginnen met roken. Op 4 oktober geven we samen met de GGD Limburg-Noord, VieCuri Medisch Centrum en andere partners de aftrap voor een Rookvrije Generatie.”

Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding: “Het is fantastisch om te zien dat steeds meer gemeentes zich aansluiten bij de Rookvrije Generatie. Vanuit de maatschappij ontstaan steeds meer initiatieven om te zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien, en de rol van de gemeente is daarin cruciaal.”

Gonnie Staaks, consulent veiligheid en gezondheid, GGD Limburg-Noord: “Uit cijfers van de jongerenmonitor blijkt dat het aantal rokende jongeren in Venlo afneemt. We zijn er echter nog lang niet. Door samen de handen in elkaar te slaan, gaan we samen voor één doel: een Rookvrije Generatie!”

Startbijeenkomst
Tijdens de startbijeenkomst wordt uitleg gegeven over de visie en de strategie achter de Rookvrije Generatie door een vertegenwoordiger van KWF Kankerbestrijding, één van de landelijke initiatiefnemers (Hartstichting, Longfonds en KWF Kankerbestrijding) van de beweging. De Venlose initiatiefnemers vertellen over de eerste resultaten die al zijn geboekt én delen hun ambities voor de komende jaren. Er is ook een interactief deel met ervaringsverhalen en aansprekende voorbeelden die gedeeld worden door longarts én ambassadeur van de Rookvrije Generatie Harry Pouwels.

Aanmelden
De startbijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema. In het bijzonder voor: preventiemedewerkers, (jeugd-)zorg, jeugdgezondheidszorg, scholen, verloskundigen, medewerkers van kinderdagopvangorganisaties en welzijnsinstellingen, organisaties die veel met jeugd in contact zijn en beleidsmakers. Deelname aan het symposium is gratis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: [email protected]. Het symposium vindt plaats op 4 oktober van 15.00 – 18.00 uur in Kinderboerderij Hagerhof, Hagerlei 1 te Venlo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen