Wortelepin schiet het vastelaovend seizoen in met hun Jubileumbier

12 nov , 15:35 Zakelijk
7x 11
Vastelaovesgezelschap “De Wortelepin” werd opgericht op 2 november 1947 en draagt een naam die een bijzonder stukje geschiedenis met zich meedraagt. De oorsprong van de naam gaat terug naar de tijd van de Spaanse overheersing, meer dan vier eeuwen geleden. In 1571 voerde de hertog van Alva, Fernando Álvarez de Toledo, de "Tiende Penning" in, een belasting van 10% op veldvruchten die boven de grond groeiden. De slimme inwoners van Blerick vonden een creatieve oplossing en gingen wortels verbouwen, die vooral onder de grond groeien, waardoor ze belasting konden omzeilen. Zo ontstond de naam “Wortelepin.”
Ter ere van het 77-jarig jubileum van de vereniging hebben drie lokale brouwerijen speciaal bier gebrouwen. Elk van deze bieren draagt een naam en identiteit die nauw verbonden is met de tradities van “De Wortelepin”:
  • Vors Carotius Tripel (9,0% ABV): Dit goudblonde, krachtige bier is het symbool van de vereniging. Het heeft fruitige en kruidige aroma's en wordt gebrouwen door de Blerickse Brouw Compagnie. Het bier bevat mout van de Belgische mouterij Dingemans en Engelse caramelmouten, met Duitse en Amerikaanse hoppen voor een frisse, fruitige smaak.
  • Blonde Truuj (6,0% ABV): “De Worteletruuj” is een beschermvrouwe van de Blerickse vastelaovend. Sinds 1960 wordt zij elk jaar op vastelaovesdinsdag symbolisch verbrand, als afsluiting van het carnavalsseizoen. Dit bier, gebrouwen door Brouwerij De Klep, heeft een robijnrode kleur en tonen van karamel, vijgen en rozijnen met een zachte, zoete afdronk.
  • Dreej Döbbele Viefklap (6,0% ABV): Deze donkere dubbel is een eerbetoon aan de ceremonie waarin de Sirremoniemeister dit bier opdraagt aan de nieuwe Prins en Adjudanten van het carnavalsseizoen. Gebrouwen door Brouwerij Puuro, heeft dit bier een doordrinkbaar karakter en een smaak met karamel en fruitige accenten.
Voor meer informatie over de rijke tradities en om een kijkje te nemen in het carnavalsleven van Blerick, kun je de website bezoeken: www.wortelepin.nl.