Met de winter in zicht, maken veel Nederlanders zich zorgen over hun energierekening. Dit komt naar voren uit onderzoek van Slimmeheater.nl. Een aanzienlijk deel van de huishoudens doet diverse aanpassingen om de stijgende kosten in toom te houden. Zo kiest men voor elektrische bijverwarming, korter douchen, lagere thermostaat instellingen en investeren in isolatie.
Uit het
onderzoek blijkt dat maar liefst 33% van de Nederlandse huishoudens zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van gas, waarvan 5% ernstige zorgen heeft. Toch blijkt dat lang niet iedereen actief financiële stappen zet: slechts 39% neemt maatregelen zoals sparen, budgetteren of het aanpassen van uitgaven. Een kleine groep (5%) pakt het serieuzer aan en zoekt hulp om meer grip te krijgen op hun financiële situatie.
Energiekosten laag houden
Om de energiekosten te verlagen, grijpt een groot aantal huishoudens naar elektrische verwarming als aanvulling op de gasverwarming; bijna zeven op de tien Nederlanders (69%) maakt hier gebruik van. Andere populaire maatregelen zijn het aanschaffen van energiezuinige apparatuur (48%) en het structureel verlagen van de thermostaat (41%). Kleinere gedragsveranderingen zoals korter douchen (30%) en bewuster omgaan met elektronica (29%) worden ook veelvuldig toegepast om de energierekening te drukken.
Naast deze gedragsaanpassingen kiezen veel Nederlanders ook voor grotere investeringen in hun huis. Zo heeft 60% dubbel glas of HR++-glas laten plaatsen, en is 44% overgestapt op extra isolatie in muren, vloeren of het dak. Effectieve maar kleinere aanpassingen zoals tochtstrips (42%) en thermostaatprogrammering (40%) blijken ook populair.
Hulp van de overheid
Hoewel het besparen op kosten voor veel huishoudens prioriteit heeft, speelt bij sommigen ook het milieu (14%) en het comfort of de gezondheid (13%) een rol in het terugdringen van het gasverbruik. Huishoudens geven aan dat zij meer zouden investeren in duurzame oplossingen met behulp van overheidssteun. Vooral regulering van energieprijzen en subsidies voor duurzame investeringen worden als wenselijk ervaren door de meerderheid (41%). Slechts 13% geeft de voorkeur aan compensatie of subsidies.
Meer resultaten van het onderzoek zien?
Kijk dan hier.