Venloos ambacht strijdt tegen voedselverspilling

22 jun , 22:59 Zakelijk
gemeentevenlo startversvoorvandaag 1
© Persfoto.

Het tegengaan van voedselverspilling en het toegankelijk maken van ambachtelijke producten voor iedereen, dat is de missie van Joep Gommans met zijn app Vers Voor Vandaag. Deze innovatieve app, een primeur voor de gemeente Venlo, biedt consumenten de mogelijkheid om overgebleven verse producten van lokale ambachtelijke verswinkels—zoals bakkers, slagers, bloemisten en groenteboeren—te kopen in pakketten tegen aantrekkelijke kortingen. Het initiatief richt zich exclusief op het ondersteunen van de lokale ambachtelijke ondernemer en sluit ketens en grote merken bewust uit.

Voedselverspilling heeft enorme gevolgen: in de EU wordt maar liefst 42% van al het voedsel verspild, en in Nederland alleen al verdwijnen er dagelijks 700.000 broden in de afvalbak. Deze verspilling is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Voedselverspilling is namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 10% van de totale CO₂-uitstoot wereldwijd. “Goed voedsel weggooien kan écht niet meer,” aldus Gommans. Met Vers voor Vandaag wil hij hier verandering in brengen door voedselverspilling te verminderen en consumenten toegang te geven tot ambachtelijke producten die anders verloren zouden gaan.

De drijfveer van Joep Gomman
Joep Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens in de bakkerij van zijn ouders in Sevenum. “Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage. Maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je. Die bewustwording had ik dus al vanaf een jonge leeftijd,” vertelt Gommans. Joep, die door de overheid als 'Voedselvernieuwer' is erkend en werd toegelaten tot het Business Innovation Program Food, werd mede door dit programma gestimuleerd om Vers voor Vandaag te ontwikkelen. Dit programma ondersteunt vernieuwers in de voedselindustrie die zich inzetten voor duurzame oplossingen. Gommans’ deelname gaf hem de tools en kennis om zijn idee verder uit te werken.

Lokale trots
Met de lancering van Vers Voor Vandaag in de gemeente Venlo trekken diverse ambachtelijke verswinkels samen op. Broekmans Patisserie (Venlo en Blerick), Slagerij Schrijnemachers (Venlo), Bakkerij Fleuren en Zuivel van Nu (Velden), Bakkerij Geurts (Tegelen), De Gerdeneer Streekwinkel (Boekend), Bakkerij Pijpers (Blerick) en Bakkerij Broekmans (Venlo en Tegelen) stellen pakketten samen met lekkernijen die onverkocht blijven aan het einde van de dag. “Of het nu om gebak, chocolade of vlaai gaat: alles wat vandaag nog vers is, verdient een blije klant en geen prullenbak,” aldus Geert Broekmans van Broekmans Patisserie. Toine Schrijnemachers van Slagerij Schrijnemachers vult aan: “Ook in de slagerij blijven weleens kant-en-klare maaltijden, vleeswaren, salades of vers vlees liggen. Via Vers Voor Vandaag krijgen klanten het voor een scherpe prijs, en houdt het ambacht er een eerlijke vergoeding aan over. Zo winnen we allemaal – consument, vakman en milieu.” Met deze gezamenlijke aanpak willen de Venlose ondernemers laten zien dat elk ambacht een rol kan spelen in het terugdringen van verspilling én in het versterken van lokaal ambacht.

Wethouder Boom ontving eerste pakket
Op donderdag 19 juni gaf wethouder Boom van de gemeente Venlo het officiële startsein voor Vers Voor Vandaag in de gemeente Venlo. Tijdens een symbolisch moment in het Stadskantoor ontving hij van de deelnemende lokale verswinkels en initiatiefnemer Joep Gommans de allereerste Vers voor Vandaag-pakketten. Dit markeerde een belangrijke stap in de aanpak van voedselverspilling en de ondersteuning van ambachtelijke ondernemers in de regio.

Steun aan de voedselbank
Een veelgestelde vraag is of dergelijke initiatieven de beschikbaarheid van voedsel voor voedselbanken beperken. Volgens Joep Gommans is dat niet het geval. Veel deelnemers aan Vers Voor Vandaag zijn al leverancier van de voedselbank voor hun overgebleven verse producten, en blijven dat ook doen, maar willen op deze manier een nog grotere bijdrage leveren aan het redden van producten die anders in de prullenbak waren terecht gekomen. Joep: “Voedselbanken kunnen heel veel producten niet doneren. Denk aan kort houdbare lekkernijen zoals taart, gebak, krokante broodjes, producten met vlees, salades en maaltijden. Er blijft dus veel over dat niet naar de voedselbank kan. Daarbij houden we in Nederland élke dag 700.000 broden over, veel meer dan voedselbanken kunnen verwerken.” Gommans moedigt deelnemers aan Vers voor Vandaag aan om, als zij dat nog niet doen, voedsel te leveren aan de voedselbank. “Ik draag de voedselbanken een warm hart toe en hoop dat we op meerdere manieren kunnen bijdragen aan minder verspilling én meer ondersteuning voor mensen die het nodig hebben.”

Wat onderscheidt Vers voor Vandaag van andere anti-verspillingsapps?

Vers voor Vandaag werkt met één duidelijk principe: een prijs die voor iedereen klopt, volgens eerlijke spelregels voor zowel consument als de winkel. Pakketten worden met een scherpe korting aangeboden, terwijl de lokale bakker, slager, groenteboer of bloemist er een eerlijke vergoeding aan overhoudt. Op die manier wordt goed voedsel gered, blijft ambachtelijk vakmanschap behouden en profiteert het milieu van minder verspilling. Een oplossing waarmee winkelier, consument en planeet gezamenlijk voordeel behalen.

Samen tegen voedselverspilling
Met dit initiatief wordt het voor consumenten makkelijker om bewust te kiezen voor lokale producten die anders verloren zouden gaan. Vers voor Vandaag roept ook andere verswinkels in de regio op om zich aan te sluiten bij deze beweging tegen voedselverspilling. Samen zorgen we ervoor dat goed voedsel niet verloren gaat, maar juist terechtkomt waar het hoort: op het bord van tevreden klanten. Wil je zelf een steentje bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling en tegelijkertijd genieten van lekkernijen van lokale verswinkels? De app vind je niet in de app- of playstore, maar installeer je rechtstreeks vanaf de website van Vers Voor Vandaag. Ga op je telefoon in Chrome of Safari naar de website van Vers voor Vandaag en klik op 'Download de App'. In de app vind je bovendien tal van heerlijke recepten waarmee je eenvoudig en snel smakelijke gerechten kunt bereiden van jouw overgebleven producten.