Kasteeltuinen Arcen wordt atelier en galerie

Foto: © Kasteeltuinen Arcen.

Bloemen- en plantenpark Kasteeltuinen Arcen is op zaterdag 23 juli en zondag 24 juli de werkplek van tientallen kunstenaars. Oude ambachten en verschillende kunstdisciplines staan centraal. De kunstenaars creëren deze dagen diverse kunstwerken op verschillende plekken in het park. Bezoekers van het park krijgen tijdens het Kunstweekend een kijkje in de keuken van het creatieproces en hebben de mogelijkheid om het werk te kopen. Er is ook muzikaal entertainment en op zaterdag speelt de theatervoorstelling ‘Bard in the Yard’, een theatersolo over William Shakespeare.

Hoe dan ook een lust voor het oog
Kunstenaars als beeldhouwers, schilders en edelsmeden staan op verschillende plekken in de tuinen, daar waar zij zich het meest geïnspireerd voelen om te creëren. Ze geven echter ook graag inzicht in hun werkmethode en inspiratiebronnen. Naast de kunstenaars die hun eigen werk maken en verkopen, is er meer kunst in Kasteeltuinen Arcen. Op de Bel-etage van Kasteel Arcen is werk te vinden van de vroegere bewoner van het kasteel, professor Deusser. Maar ook op het derde eiland van de historische buitenplaats Arcen, de Water- en Beeldentuin, is een bijzondere kunstbeleving dit seizoen.

Belevingskunstwerk
In het midden van de Water- en Beeldentuin, bij de oude drinkpoel, is een belevingskunstwerk met mist, klank en geur. Een klankspel van componist Egbert Derix en producent Arno op den Camp. De tuin zelf en het gedicht van Govert Derix waren inspiratiebronnen voor dit eigentijdse klankspel. “Mist maakt zichtbare dingen onzichtbaar en onzichtbare dingen, zoals wind, zichtbaar”; Fujiko Nakaya. Deze Japanse kunstenares was de inspiratiebron voor de mistinstallatie. Wolken waterdamp creëren tijdelijke, grenzeloze mistsculpturen die zich aanpassen aan de omgeving in het moment. Geuren brengen flarden van het oude Sparrenbos terug in de herinnering.

Meer kunst in de Water- en Beeldentuin
De Water- en Beeldentuin is ook de galerie voor diverse hedendaagse beeldend kunstenaars die vorm hebben gegeven aan het thema ‘water’. Diverse sculpturen weerspiegelen in de organische vijvers van de tuin. De kunstenaars van de diverse werken zijn Ann Hermans, Frans Goossens, Jack van Iwaarden de Vreede, Lilian Steenhuisen, John Penning, Louk Weyers, Bart Somers, Rob Zweerman en Kitty Tijbosch. Daarnaast is er als herinnering aan voorgaande expositie een sculptuur tentoongesteld van William Sweetlove.

Het Kunstweekend in Kasteeltuinen Arcen is te bezoeken op zaterdag 23 juli en zondag 24 juli. Het park is deze dagen geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Het werk van professor Deusser en de expositie in de Water- en Beeldentuin is het gehele tuinseizoen, tot 31 oktober, te bezichtigen. Meer informatie en tickets via kasteeltuinen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen