Zorggroep; Enorme stijging gebruik slimme medicijndispenser Medido: van 137 naar ruim 380 gebruikers

Foto: Phillips.

Steeds meer thuiszorgcliënten van Groene Kruis Wijkverpleging (onderdeel van De Zorggroep) maken gebruik van de Medido, een slimme medicijndispenser. Vanaf 1 januari 2017 tot nu is het gebruik ervan enorm gestegen, namelijk van 137 naar meer dan 380 gebruikers (+ 177 %). Deze stijgende lijn zet nog steeds door. Dagelijks zijn er zo’n 500 medicatie uitgiften die via een Medido lopen. Hiermee behoort De Zorggroep inmiddels tot de top 3 van organisaties die Medido op grote schaal inzetten in Nederland.

Ouderen slikken vaak meerdere medicijnen per dag. Veel mensen hebben hierbij de hulp van een mantelzorger of thuiszorgmedewerker nodig. Medido is een slimme medicijndispenser die ervoor zorgt dat mensen de juiste medicijnen, met de juiste dosering op het juiste moment aangereikt krijgen. Een alarm zorgt ervoor dat de medicatie op het goede tijdstip wordt ingenomen. Met de Medido is het medicijngebruik veilig en goed. Jaarlijks belanden bijna 49.000 65-plussers in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Mede door de Medido kan zeker de helft hiervan voorkomen worden.
Bovendien zorgt deze vorm van zogenaamde e-health voor betere medicatietrouw en voor een betere werking van de medicijnen.

Vrijheid
Ander groot voordeel van de Medido is dat mensen niet thuis hoeven te wachten tot iemand van Groene Kruis Wijkverpleging de medicijnen komt aanreiken. Vaak is dit wel meer dan drie keer per dag. Mensen ervaren hierdoor dus veel meer vrijheid. De vertrouwde thuiszorgmedewerker komt wel nog langs om de Medido te voorzien van een nieuwe medicijnrol. Apothekers maken speciaal voor Medido-gebruikers een medicijnrol die in het apparaat past. Met één druk op de knop ontvangt de gebruiker de voorverpakte medicatie voor dat moment. Ook wordt de verpakking automatisch geopend.

De Medido staat permanent in verbinding met de zorg. Zo kan de zorgmedewerker het gebruik van Medido op afstand volgen. Wanneer iemand de medicatie niet uitneemt, of als er een ander probleem is, wordt de zorg automatisch ingeschakeld en nemen zij contact op.
Verpleegkundige Jacquelien Bolten: “Hét grote voordeel van de Medido voor de cliënten is dat ze hun zelfstandigheid behouden. Ze zijn minder afhankelijk van de zorg. Een bijkomend voordeel is veiligheid. Stel dat de cliënt onwel wordt, valt en niemand om hulp kan vragen. Dan wordt de medicatie niet uit de Medido genomen en dat geeft een alarm. Vanuit de helpdesk wordt dan de wijkverpleging gewaarschuwd en wij gaan dan kijken wat er mis is.”
Voor mevrouw Stecher is het heel belangrijk dat ze drie keer per dag op tijd haar medicijnen neemt. Voor haar is de Medido een uitkomst. “Sinds tweeënhalf jaar gebruik ik hem. Ik vind het fijn. Ik ga graag een dagje op pad met de bus of naar de stad. Op zaterdagavond ga ik dansen. Dan neem ik het zakje mee. Thuis zorgt het apparaat dat ik altijd mijn medicijnen op tijd neem. Ik hoef er niet over na te denken, ik voel me er goed bij.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen