VVV-Venlo wint in extremis

In een fris Covebo Stadion – De Koel – mocht VVV-Venlo zondag 10 januari voor de eerste keer in het nieuwe jaar aantreden ‘voor het echie’. Tegenstander was het één plek hoger geklasseerde Willem II. De nieuwe Venlose aanwinsten Kristopher Da Graca en Leon Guwara mochten meteen van meet af aan starten. Dat betekende dat routiniers Christian Kum en Arjan Swinkels op de bank mochten beginnen.

Na een relatief rustig begin, was de eerste kans in de lege Koel voor Willem II. In de 8e minuut kon via een scrimmage voor doel van Thorsten Kirschbaum de bezoekende partij bijna scoren. Daar ging wel vermeend buitenspel van Wriedt aan vooraf. Enkele minuten laten viel ook de eerste kans aan de zijde van geelzwart te noteren. Het was nieuwkomer Kristopher Da Graca die in de 12e minuut uit een corner van Vito van Crooij op doel volleyde. Zijn inzet werd echter gekeerd door keeper Brondeel. VVV-Venlo trachtte door te zetten, maar juist aan de andere kant viel er even later een doelpunt te noteren. Een vrije trap van Willem II in de 15e minuut werd door Danny Post nog weggekopt, maar de bal kwam via een klutsbal voor de voeten van Van der Heijden die hard uithaalde. De bal sloeg in het dak van het doel, boven Kirschbaum, in als een bom. En dat deed de tussenstand ook: 0-1.

De ploeg van Hans de Koning leek behoorlijk aangeslagen door de vroege achterstand. Dat betekende dat Willem II steeds lekkerder in de wedstrijd kwam. In de 20e minuut leidde dat tot een aanval over rechts, waar Heerkens doorstoomde en een puike voorzet afleverde op Pavlidis. Zijn kopbal eindigde in de handen van Thorsten Kirschbaum. Willem II had door dat de snelle aanvallen over de flanken voor gevaar konden zorgen. Over rechts werd Köhn even later weggestuurd, zijn voorzet werd echter onderschept door Kristopher Da Graca met een goede sliding. Vijf minuten later: hetzelfde beeld: voorzet Köhn, die ditmaal echter wel spits Wriedt bereikte. De in Duitsland geboren Ghanees passeerde Thorsten Kirschbaum wel, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. VVV-Venlo krabbelde op het halve uur weer enigszins op. Een vrij trap van Vito van Crooij werd door spits Pavlidis bijna in eigen doel gewerkt. Uit de daaropvolgende corner van Vito van Crooij was het topscorer Giakoumakis die zijn omhaal net niet uit de verf zag komen. Wat volgde was een schot van Josua John wat over ging. Diezelfde John legde even later weer aan, ditmaal vanaf de 16-meter. Zijn schot werd door Brondeel al grabbelend verwerkt. Het was de laatste mogelijkheid van de thuisploeg in de eerste helft, zo bleek. De bezoekers kregen wél nog een uitgelezen kans op de 0-2. Nunnely kwam er in de laatste minuut voor rust goed uit via rechts, kapte Guwara uit en besloot met links uit te halen. Zijn schot ging echter hoog over het Venlose doel. En zo bleef het bij de 0-1 achterstand voor VVV-Venlo bij rust.

In de tweede helft géén wissels bij de Venlonaren. En er moest uit een ander vaatje getapt worden in het tweede bedrijf. Dat had VVV wel begrepen. In het eerste kwartier werd er hard gestreden en vielen er een aantal kleine kansen te noteren. Maar niet voordat doelpuntenmaker Van der Heijden in het boekje van Kamphuis was verdwenen, na een forse overtreding van de Willem II-verdediger in de 52e minuut. Eén minuut later was er een grote kans voor Georgios Giakoumakis, na een prima aanval via Zinedine Machach. Hij kreeg de bal echter niet onder controle. In de tegenaanval ontstond een vrije trap voor Willem II, maar verdediger Köhn had zijn vizier niet goed afgesteld. Zijn inzet belandde naast het doel van Thorsten Kirschbaum. Het was één van de spaarzame momenten dat de bezoekers er in de tweede helft uitkwamen. Want in de 60e minuut werd VVV weer gevaarlijk. Een goede combinatie tussen Van Crooij en Guwara bracht de bal bij Giakoumakis. Zijn inzet vloog via Van der Heijden naast, maar leverde vreemd genoeg géén corner op. Willem II werd steeds verder teruggedrukt door VVV. Het spel speelde zich met name af op de helft van de Tilburgers. Debutant Kristopher Da Graca verliet in de 70e minuut het speelveld. Oud Willem II-speler Arjan Swinkels nam zijn plek in de verdediging in.

In 73e minuut was het Romeny met een actie die vanaf rechts naar binnen trok en met links uithaalde. Kirschbaum was echter op zijn post en had het schot klemvast. De druk bleef aan van Venlose zijde, maar grote kansen konden niet gecreëerd worden.

Tot minuut 79. Josua John stoomde op aan de rechterflank en probeerde zijn collega’s te bereiken. Zijn voorzet belandde echter tegen de arm van een Tilburgse verdediger. De VAR en ook scheidsrechter Kamphuis moesten er nog even naar kijken, maar uiteindelijk mocht Giakoumakis achter de bal gaan staan. Zijn schot, recht door het midden, betekende de gelijkmaker: 1-1.

Richting het einde van de wedstrijd probeerde Jafar Arias vriend en vijand te verrassen door vanaf het middenveld een poging te wagen op doel. Zijn schot bleek te hoog. Enkele minuten later kreeg Willem II een kans om alsnog de overwinning binnen te slepen. De vrije trap vanaf 18 meter belandde in de muur.

Een gelijkspel leek het eindresultaat te worden, tot dat… Giakoumakis! De Griekse spits nam de bal slim aan, omspeelde een verdediger en schoot de bal links in de hoek: 2-1! Het betekent de derde overwinning van VVV dit seizoen en een goede start van een hopelijk mooi 2021! Aankomende woensdag staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Dan is ADO Den Haag de tegenstander.

VVV-Venlo – Willem II 2-1 ( 0-1 )
15. v.d.Heijden 0-1, 79. Giakoumakis 1-1, 90+3 Giakoumakis 2-1
Scheidsrechter: Kamphuis