​​Openbare basisschool Harlekijn Blerick op weg naar de Gezonde Basisschool van de Toekomst

Foto: © Pixabay.

De Harlekijn in Blerick werkt al jaren aan een gezonde basisschool. Al ruim 10 jaar wordt er alleen groenten en fruit gegeten en sinds 5 jaar water gedronken tijdens de kleine pauze. Dit wordt verrijkt door het waterpunt en de 10 moestuinbakken. De Harlekijn omarmt, na de ervaringen van de proefweek, het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT).  Op 5 september wordt de Harlekijn geopend als Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Gelijke kansen
GBT geeft alle kinderen de kans om op te groeien in een gezonde omgeving, ongeacht de situatie en afkomst van het kind. De Gemeente Venlo heeft met het programma ‘Gelijke kansen door duurzame samenwerking’ de handen in elkaar geslagen met partners uit o.a. het onderwijs, kinderopvang, sport en cultuur. Kansengelijkheid is hierbij dan ook het verbindende woord bij de 4 aandachtsgebieden: taal, onderwijsachterstanden, leefbaarheid (veiligheid) en gezondheid.

GBT beleid
De kinderen van OBS Harlekijn hebben in mei 2021 mogen ‘proeven’ van een proefweek van GBT. Een week lang genieten van een gezonde lunch en een beweegactiviteit. En nu 5 september starten de kinderen van groep 1 t/m 4 met dit project. Bij het overblijven krijgen zij een gezonde lunch aangeboden in de verhouding 80% gezond – 20% minder gezond. Daarna wordt er samen gesport, gedanst en gespeeld. Ook is er een prachtige ‘container’ geplaatst, vol met nieuw spelmateriaal voor de kinderen. Tijdig investeren in preventie levert een bijdrage aan het doorbreken van gezondheids- en sociaal-maatschappelijke achterstanden. 

Duurzame samenwerking
Voor de begeleiding van de lunch en de beweegactiviteiten wordt gebruik gemaakt van pedagogisch medewerkers van Brood en Spelen, van Spring Kinderopvang, stagiaires van Cios en ALO, medewerkers van Venlo.fit en overblijfouders van school.

De lunch wordt verzorgd door de medewerkers van Rendiz. Er wordt gebruik gemaakt van regionale producten waarbij een faire prijs voor zowel de boer, de lunch verzorger als de school/gemeente uitgangspunt is.

Vitale toekomst
Het overblijven is immers niet verplicht. Als ouders het financieel niet kunnen betalen, wordt dit vanuit subsidiegelden vergoed. De Harlekijn hoopt dat er sprake zal zijn van een olievlekwerking. Kinderen vinden het heerlijk om samen te eten, keuze te hebben tijdens de lunch en samen te bewegen.

De gemeente Venlo hoopt en spreekt de ambitie uit dat bewegen en gezond eten in het DNA van elk Venlo’s kind komt te zitten ofwel een vitale toekomst voor alle Venlose kinderen!


Opening GBT
Maandag 5 september wordt het schoolseizoen dan ook geopend met een feestje. In aanwezigheid van Roel Versleijen als voorzitter van de stuurgroep Gelijke Kansen Venlo, de diverse partners en Nola de mascotte van Venlo.fit – wordt er gedanst en gezongen en krijgen alle kinderen van de groepen 1 t/m 4 een eigen boterhamtrommel. De Gezonde Basisschool van de Toekomst gaat starten…. Een cadeautje voor de kinderen van de Harlekijn!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen