Sanquin bereidt zich voor op het geven van bloed aan Oekraïne

Foto: © Pixabay.

De bloedbank van Sanquin bereidt zich voor op het leveren van bloed aan Oekraïne, zo laat de organisatie voor de bloedvoorziening in Nederland weten. Er is nog geen officiële aanvraag voor het leveren van bloed gekomen uit Oekraïne.

De afgelopen dagen hebben meerdere mensen contact gezocht met Sanquin omdat ze bloed willen geven voor de strijd in het Oost-Europese land. “Bloed geven wordt op dit moment verwelkomd”, aldus de organisatie. Dat gaat dan wel via de “gebruikelijke route”.

Bestaande donoren kunnen bloed geven als ze een oproep krijgen. Nieuwe donoren kunnen zich aanmelden, maar “het is niet mogelijk om specifiek voor het getroffen oorlogsgebied te doneren”. Als er een aanvraag vanuit Oekraïne komt, zal de bloedbank schenken uit de bestaande voorraad voor de Nederlandse ziekenhuizen.

Sanquin wil die voorraad zo ver aanvullen dat aan een mogelijke vraag uit het oorlogsgebied kan worden voldaan. “Daar werkt Sanquin nu achter de schermen hard aan, zodat de Nederlandse zorg zeker kan zijn van voldoende voorraad en humanitaire verzoeken tot hulp kunnen rekenen op een bijdrage van de Nederlandse bloedbank.”

© Nieuws.nl/ANP.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen