Winkels in Venlo willen open uit protest tegen coronamaatregelen

Foto: © Pixabay.

Het water staat ze aan de lippen en daarom komen meerdere niet-essentiële winkels steeds meer in actie. Ondernemersvereniging Venlostad is over het plan met de gemeente in overleg. Daarbij willen ze ook vragen of niet-essentiële winkels eventueel permanent een marktkraam voor de deur mogen neerzetten.

De frustratie bij winkeliers groeit met de dag en wordt gevoed door de situatie in België en Duitsland en door de drukte in supermarkten en bij drogisterijen. De afgelopen dagen ontving Venlostad.com vanuit verschillende winkelstraten de vraag hoe zij als overkoepelende belangenbehartiger van alle binnenstadondernemers gehoor kunnen geven aan het groeiende gevoel van onmacht, onbehagen en dreigende faillissementen?

Voor veel winkeliers is de maat vol. De lockdown(s) eisen hun tol.

Venlostad.com steunt de wens voor protestacties. Ze vinden het belangrijk om enerzijds weer te kunnen doen waar we in de binnenstad goed in zijn: mensen in de watten leggen door ze gastvrij te ontvangen en hen weer in staat te stellen om op een normale manier hún winkels te bezoeken. Anderzijds realiseren ze zich ook dat er sprake is van een lockdown wegens toenemende aantallen besmettingen.

Veiligheidsvoorschriften
In de binnenstad hanteren ze de algemene veiligheidsvoorschriften: anderhalve-meter-maatregel, desinfecteren en het dragen van een mondkapje. Ook als ze uit protest besluiten om onze ‘wel-essentiële’ winkels te openen.

Overleg met de gemeente
Op dit moment is Venlostad.com met de gemeente in overleg. Het idee is om aanstaande zaterdag 15 januari de winkels te openen en er een markt bij te organiseren, omdat op een markt in de buitenlucht wel alles verkocht mag worden. Hiermee willen ze gezamenlijk ook laten zien hoe krom de coronamaatregelen voor de ‘vaste’ binnenstadondernemers zijn.

Het bestuur van Venlostad.com heeft contact gehad met wethouder Erwin Boom (Economische Zaken, PvdA). Omdat ze als Venlostad.com vinden dat acties in goed overleg en in afstemming met de gemeente moeten gebeuren. Al was het maar vanwege coulance wat handhaving betreft. Wethouder Boom heeft begrip voor de onmacht en frustraties en wil ook meedenken over de mogelijkheden om die te uiten. Hij heeft e.e.a. intern in gang gezet en heeft het dinsdag ook bij zijn collega’s in het stadsbestuur aangekaart. Morgen (woensdag) staat er al een corona-overleg gepland met de gemeente. Daar zitten, naast Venlostad.com, ook de ondernemersverenigingen van Blerick en Tegelen bij. Evenals Venlo Partners. Het overleg is met de burgemeester en met verschillende disciplines van de gemeente.

Algehele winkelopening 
Het doel is om zaterdag een eerste aanzet te geven voor een algehele winkelopening. Ze willen, net als veel andere winkelcentra in Nederland, hiermee het signaal afgeven dat winkelen in Venlo prima kan. Daarnaast willen ze de mogelijkheid van permanente marktkramen op de verschillende pleinen in de binnenstad bespreken, zodat koopwaar binnen de huidige (kromme) coronaregels toch ook fysiek aangeboden kan worden.

Lees ook: Niet essentiële winkels bestaan niet: WIJ ondernemers wel!

Meer informatie volgt. Ideeën zijn ook welkom aldus Venlostad.com op haar Facebookpagina. 

Reacties

Cookieinstellingen