Niet essentiële winkels bestaan niet: WIJ ondernemers wel!

Foto: Ondernemers van de Venlose binnenstad.

Zij hekelen de keuzes van ons kabinet, kunnen de term OMT niet meer horen en huiveren voor de eerstvolgende persconferentie over de Coronamaatregelen die vanaf 15 januari gelden. Deze ondernemers vertellen ; we kunnen er niet meer naar kijken.

Kleine zelfstandige winkeliers in het centrum van Venlo die allen vanaf 19 december verplicht dicht zijn omdat ze behoren tot de noemer “niet essentiële winkels” zijn het zat. Dat wij onze winkels steeds weer sluiten draagt bij aan de gezondheid van onze medelanders. Als wij ons niet aan de regels houden zijn we niet solidair en volgen er sancties. Maar dat wij al onze zakelijke reserves en spaargeld moeten inzetten wat we van NIEMAND terugkrijgen; dat is ONZE pech. De Coronamaatregelen zijn voor niemand fijn. Maar als je een niet essentiële ondernemer bent, word je dubbel getroffen. We voelen ons zwaar de klos.

Niet essentiële winkels bestaan niet. Maar WIJ ondernemers wel.

Believe
Regillio van Believe citeert De Jonge en Rutte: “We moeten het samen doen”. Dan zou je toch op z’n minst mogen verwachten dat tegenover de sluiting van onze bedrijven een fatsoenlijke vergoeding staat zodat we onze huur, het personeel, de energie, de belastingen en de voorraad kunnen blijven betalen? Wij betalen de rekening voor iets dat collectief gedragen zou moeten worden. Een aantal ondernemers zijn nog maar net gestart. Als nieuwkomer heb je zelfs nergens recht op. Dat er aan “ondernemen” risico’s zijn verbonden is ons bekend. Maar dat dit ooit zou gaan betekenen dat wij plots zelf de regie niet meer kunnen nemen -en toch moeten opdraaien voor het verlies- is hartverscheurend en lijkt niemand in het huidige kabinet te boeien. We ervaren een enorm gemis aan solidariteit.

Helemaal JIJ
Lenny Fleuren van Helemaal JIJ vertelt. Feitelijk bestaan niet essentiële winkels helemaal niet. Ze worden gerund door mensen die- net zoals iedereen- hard werken en een inkomen nodig hebben om (inmiddels) te kunnen (over)leven. Het wordt tijd dat WIJ een gezicht krijgen, in de hoop dat het iemand boeit, want het is écht nodig dat er een ommekeer komt in het beleid waarmee de pandemie wordt aangepakt. Wij zijn er klaar voor om consumenten veilig te kunnen laten winkelen. Toch houdt zij er rekening mee dat haar winkel ook in januari nog niet open mag. Ik heb twee maanden geïnvesteerd in de opbouw van mijn winkel, met een maatschappelijk karakter notabene omdat ik me graag inzet voor de samenleving. Mijn eerste huurtermijn nog maar net voldaan. De factuur voor februari is al binnen en daar staat vooralsnog zero omzet tegenover. Ik kan niet beschrijven hoe dat voelt, maar stel je eens voor dat je in loondienst bent en jouw salaris wordt gehalveerd of valt helemaal weg en alle kosten lopen door.

Boutique Ani
Ani Grigoryan van Boutique Ani is nog maar 2 maanden open. De meerderheid denkt dat wij ondernemers voldoende vermogend zijn om deze last te dragen. Er wordt vergeten dat wij naast de kosten voor onze onderneming ook onze huur of koopwoning privé ervan moeten betalen.

Home & Fashion
Bianca van Home & Fashion steekt het enorm dat het geld nu besteed wordt in de buurlanden, want daar kan het wél. Dat geld komt nooit meer terug bij onze winkeliers in Venlo. Het kan maar één keer worden uitgegeven. Ik heb vrees voor wat er na de lockdown gaat gebeuren. We zijn meedenkende mensen; willen bijdragen aan het beheersbaar houden van de pandemie, maar niet langer ten koste van onszelf.

Klein Duumpke
Miriam van Klein Duumpke heeft haar winkel in de Hoogstraat nu anderhalf jaar. Hiervan is ze slechts 8 maanden open gemogen. Ik krijg gewoonweg de kans niet om iets op te bouwen en datgene te doen wat me levensvreugde geeft. Dat is psychisch zwaar. Ik lig er nachten wakker van Na enige aarzeling heb ik nu een webshop. Zo hoop ik toch uit de kosten te komen want dat reservepotjes leeg raken en slechts deels of geen vaste lasten vergoed worden vanwege belachelijke criteria maakt de situatie onhoudbaar.

Joly Fashion
Jolanda van Joly Fashion vult haar aan. “Naar de toekomst kijken doen we angstvallig vanwege het ontbreken van een goed beleid. Dagelijks vraag ik me af welke keuze ik moet maken want is dit de cultuur waarin je nog veilig kunt ondernemen?

Dorris Titulaer
Dorris Titulaer herkent dit als geen ander. Zij ziet het aantal leerlingen in haar balletstudio drastisch afnemen. Door de jaren heen heb ik reserves opgebouwd voor later. Nu besef ik dat “later” nu is.

Er wordt ons regelmatig een hart onder de riem gestoken door onze klanten, vrienden, familie en passanten. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Als ondernemer probeer je zolang mogelijk neutraal te blijven omdat het buiten onze corebusiness staat en we ons juist daar op willen focussen. We laten ons niet zo snel het hoofd gek maken en kunnen wel tegen een stootje. Maar nu zouden we willen schreeuwen; Niet essentiële winkels bestaan niet. Maar WIJ ondernemers wel.

Beste regeringsleiders ga opnieuw om de tafel, zie ons en geef ons bestaansrecht terug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen