Venlose serviceclubs in actie tegen menstruatie-armoede: Menstruatiemaatjes gezocht!

Foto: © Pixabay.

Elke maand vragen 300 vrouwen en meisjes actief bij Voedselbank Venlo om menstruatieproducten in hun voedselpakketten. Tot nu toe kon de voedselbank de verzoeken niet inwilligen, omdat zij hier geen budget voor had. Door de donatie van €10.000 door vier Venlose (service)clubs is er budget voor de komende 12 maanden.

Daarmee is een eerste stap gezet in het bestrijden van het menstruatie-armoedeprobleem in Venlo. Om het probleem op te lossen, zijn echter meer ‘menstruatiemaatjes’ nodig. Iedereen kan helpen!

Menstruatie-armoede in Venlo
Menstruatie-armoede betekent dat vrouwen en meisjes niet genoeg geld hebben voor producten als maandverband of tampons om hun menstruatieperiode zorgeloos door te komen. Ze moeten zich behelpen met wc-papier of doeken of bezuinigen noodgedwongen op gezonde voeding, missen werk, school of sportactiviteiten. ‘Door deze donatie kunnen we 300 vrouwen die maandelijks bij de voedselbank aankloppen de komende 12 maanden voorzien van hygiëne-producten’ aldus Petra Dammeijer van Voedselbank Venlo. ‘Dat is een fantastische eerste stap. Maar op dit moment hebben we slechts een oplossing voor de komende 12 maanden. Het liefst willen we deze vrouwen blijvend ondersteunen.’ ‘Het probleem is vele malen groter dan de 300 vrouwen die nu actief om hulp vragen’ vervolgt Annabelle Botman, voorzitter van Soroptimist Club Venlo. ‘Niet alle vrouwen durven om de producten te vragen. Bovendien wordt de voedselbank regelmatig benaderd door scholen met de vraag of zij menstruatieproducten leveren aan jonge meisjes die elke maand school missen, omdat er thuis onvoldoende geld beschikbaar is voor menstruatieproducten. Als we maandverband en tampons ter beschikking kunnen stellen via leraren of mentoren kunnen we schooluitval bij jonge meiden terugdringen. Zo kunnen we een valse start afwenden bij kinderen die in armoede leven en voorkomen dat ongelijkheid doorwerkt in de volgende generatie.’

Niet alleen in Venlo is sprake van menstruatie-armoede. Landelijk heeft één op de tien meisjes en vrouwen soms te weinig geld om maandverband te kunnen kopen (onderzoek Plan International, 2019).

Gezamenlijk initiatief Venlose (service)clubs
Frans Doesborg van Kiwanis Venlo Sintermerte: ‘Met onze club streven we ernaar de wereld een stukje beter te maken. Toen we hoorden van dit project wilden we dan ook direct bijdragen. Het beïnvloedt direct positief het leven van 300 Venlose vrouwen.’ Omdat het probleem echter te groot is om alleen op te lossen, besloten de vier (service)clubs hun krachten te bundelen. Samen maken
Soroptimist Club Venlo, Ladies’ Circle Venlo, Agora Club Venlo Ad Mosam en Kiwanis Club Venlo Sintermerte wél het verschil.
‘We hopen dat nog meer (service)clubs, bedrijven, individuen en verenigingen zich aansluiten bij ons initiatief.’ ‘Een langdurige oplossing vraagt echter ook om structurele oplossing’ vervolgt Marij Vostermans van Agora Club Venlo Ad Mosam. ‘Er is €3 per maand nodig om één vrouw uit de menstruatie-armoede te halen. We dachten daarom; wat als een vrouw een andere vrouw kan ‘adopteren’ en voorzien in menstruatieproducten voor €3 per maand? We bedachten met elkaar dus het concept van ‘menstruatiemaatjes’.’

Menstruatiemaatjes gezocht!
Laura Muijsers, voorzitter van Ladies’ Circle Venlo: ‘We hebben de website www.menstruatiemaatje.nl opgezet, waarbij we iedereen oproepen om ‘menstruatiemaatje’ te worden. Door eenmalig €36 te doneren, help je 1 vrouw 1 jaar lang. Doordat ETOS Nabben een fikse inkoopkorting geeft, blijven de kosten zo laag mogelijk. En door de hygiëneproducten uit te geven via Voedselbank Venlo weten we zeker dat de ondersteuning bij de juiste vrouwen terechtkomt. We willen dus iedereen die dit artikel leest oproepen om zich aan te melden als maatje en iets te geven. Elke €3 telt!’ De clubs hopen op deze manier de komende jaren menstruatie-armoede in Venlo aanzienlijk te verminderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen