Veiligheidsregio Limburg-Noord: Plateau bereikt, gevaar nog niet geweken

Foto: © Keistadnieuws.

Veiligheidsregio Limburg-Noord is opgeschaald naar GRIP 4. Veel regen zorgt voor hoge waterstanden in de Maas, zijrivieren en beken in Limburg. Sommige gebieden lopen onder door hoogwater. Veiligheidsregio Limburg-Noord vraagt iedereen om weg te blijven van snelstromende beken en rivieren en niet naar rampgebieden te komen.

Er wordt niet meer gesproken van een hoogwaterpiek, maar van een langgerekt plateau met hoog water, zei Antoin Scholten, voorzitter veiligheidsregio Limburg-Noord en burgemeester van Venlo, op een persconferentie. In de regio Limburg-Noord is inmiddels dit plateau bereikt, en het waterpeil zal waarschijnlijk 36 uur op dat niveau blijven.

De risico’s zitten vooral in of de dijken dit waterpeil zo lang aankunnen. “De situatie is nog onzeker. We zien toch wel langs de Maas dat er lekkages zijn en dat er situaties zijn waarbij je kunt zien dat zich zwakke plekken voordoen”, zegt Scholten.

Peel en Maas
Delen van de dorpen Baarlo en Kessel zijn gisteravond op last van de gemeente ontruimd. In het gebied geldt een noodverordening: alleen hulpverleners mogen in het gebied aanwezig zijn. De verwachting is dat het hoogwater meerdere dagen aanhoudt en de evacuatie meerdere dagen in beslag neemt, schrijft de gemeente.

Venlo
De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick duurt naar verwachting van vanochtend vroeg tot morgenavond 19.00 uur. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord op basis van de laatste berekeningen. Aanvankelijk werd het piekmoment enkele uren eerder verwacht.

Vrijdag werd ruim 10.000 inwoners van de gemeente opgedragen hun huis te verlaten. Volgens burgemeester Scholten hebben duizenden gehoor gegeven aan die oproep. “Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis.”

Veiligheidsregio Limburg-Noord en VieCuri Medisch Centrum hebben vrijdagavond om 18.00 uur besloten om VieCuri Venlo volledig te evacueren ruim 200 patiënten in Viecuri zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Venray
In de gemeente Venray, verderop stroomafwaarts, verwacht de veiligheidsregio niet dat de Maas over de dijk komt. Er geldt een noodverordening voor de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren, maar evacuaties zijn volgens de gemeente vooralsnog niet aan de orde. Wel is de bewoners van 22 woningen die buitendijks liggen verzocht om te vertrekken. Ook zijn campings langs de rivier ontruimd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen