Hoeveel mensen zijn er van het coronavirus genezen?

Foto: © Pixabay.

We horen veel over het aantal besmettingen en overleden mensen, maar hoeveel mensen zijn er genezen van het coronavirus? Deze vraag ontvangen we enorm veel op de redactie en in de reacties op artikelen van Venlo.nieuws.nl

Het is niet zo dat wij dit niet willen melden. Maar het blijkt vrijwel onmogelijk dit juist in kaart te brengen.

Eveneens als het juiste aantal besmettingen wordt het aantal mensen welke (weer) beter zijn ook niet gemeld of getest er zijn dus simpelweg geen juiste cijfers bekend. Volgens de website alle cijfers zijn er na schatting momenteel ruim 12.000 besmettingen in Nederland. 408 mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. (Peildatum cijfers 18 maart 2020) 

In totaal zijn er nu 58 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar.

Wanneer is iemand genezen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is iemand officieel genezen als hij of zij geen klachten meer heeft en twee keer negatief is getest op het coronavirus. Tussen die twee testen moet 24 uur tijd zitten. Mensen met milde of lichte klachten zijn over het algemeen na twee weken beter. Voor patiënten met zware klachten kan het herstel drie tot zes weken duren.

Realtime data
De Johns Hopkins Universiteit houdt een kaart bij met realtime data over het aantal gediagnosticeerde patiënten met het coronavirus, het aantal overleden patiënten en het aantal patiënten dat gezond verklaard is, over de wereld. In totaal is er in 157 landen corona vastgesteld. Ook voor deze realtime data geldt dat dit om het geregistreerde aantal besmettingen en genezingen gaat.
De kaart is gebaseerd op informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het European Centre for Disease Prevention and Control ECDC. 

Goed nieuws: In China lijkt het coronavirus onder controle
In China komen er nauwelijks nieuwe besmettingen bij van Covid-19. Het land lijkt de situatie onder controle te hebben. In de Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is begonnen, is het laatste noodhospitaal zelfs gesloten. Daar kwamen op 15 maart welgeteld vier nieuwe besmettingen bij. Dat is erg weinig op een stad van ruim 11 miljoen inwoners. Ruim 81.000 mensen in China hebben het longvirus gekregen. Daarvan zijn er inmiddels al zo’n 65.000 personen volledig hersteld meldt De Zorgwijzer. Ook uit Zuid-Korea komen positieve berichten. Het aantal nieuwe besmettingen neemt daar af.

Kortom: we horen veel over het aantal toenemende besmettingen en het aantal doden wereldwijd. Maar er zijn ook duizenden mensen genezen van het virus. Toch moeten we het virus niet onderschatten en daarom zijn er veel maatregelen getroffen.

De maatregelen

• Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
• Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
• Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
• Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
• Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
• Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
• Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
• Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
• Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april. Afhalen en bezorgen mag wel! 
• Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
• Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

 

 

 

Reacties