De Wachters benoemd tot sleutelwerk

Foto: ©Egon Notermans.

In 2020 wordt kunst in de openbare ruimte op een voetstuk geplaatst. Op initiatief van Stichting BK-informatie zijn 100 kunstwerken in de openbare ruimte benoemd tot sleutelwerken. Een van die sleutelwerken is De Wachters in Venlo.

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Je vraagt je hooguit af: #watdoetdathier? Maar openbare kunst is overal. Ook in onze gemeente.

De sleutelwerken van BK-informatie zijn kunstwerken die artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk van belang zijn of zijn geweest. Het zijn vertegenwoordigers van een tijdgeest; dat wil zeggen dat ze typerend zijn voor een bepaalde periode in de geschiedenis van kunst in de openbare ruimte. Of ze hebben bijgedragen aan de bewustwording rond een onderwerp en zijn opgenomen in wat we noemen ‘het collectief geheugen’. Veel sleutelwerken veroorzaakten controverse, ze kennen duidelijke voor- en tegenstanders.

De Wachters
De Wachters zijn vier gietijzeren oorlogsmonumenten, ontworpen door de Japans-Amerikaanse beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923 – 2009). De beelden staan op de Maasbrug tussen Venlo en Blerick en werden gemaakt ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de gefaseerde bevrijding van Nederland, poogden de Amerikanen en Britten met Operatie Market Garden op 17 september 1944 belangrijke knooppunten rondom Nederlandse rivieren te veroveren. De Maasbrug in Venlo was hierin van strategisch belang, maar de geallieerden stuitten op verzet van de Nazi’s. Van 13 september tot 19 november werden Venlo en Blerick voortdurend gebombardeerd door de Amerikanen, maar de bezetters bliezen zelf de brug op, op 25 november. Pas na de oorlog, in 1957, werd de Maasbrug tussen Venlo en Blerick herbouwd.
In samenwerking met de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri, destijds woonachtig in Baarloo, besloot de gemeente Venlo om het vijftigjarige jubileum van de brug te vieren met de creatie van een viertal oorlogsmonumenten.
Shinkichi Tajiri had zelf gediend in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en had gevochten in Italië tegen de Nazi’s. In Nederland zijn meerdere krijgers/wachters van Tajiri te vinden. Hij maakte ze als hoeders van de betreffende stad, ze waarschuwen tegen agressie, geweld en oorlog.
De Wachters zijn geplaatst in 2007.

In de buurt
In de provincie Limburg zijn nog meer sleutelwerken te vinden. Op www.sleutelwerken.nl worden alle 100 werken getoond.

Foto: Egon Notermans

Reacties