Groot tekort parkeerplekken vrachtwagens; Aantal boetes toegenomen

Foto: © Pixabay.

Het aantal boetes aan foutgeparkeerde vrachtwagenchauffeurs is flink toegenomen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Alleen al tot en met oktober van dit jaar hebben weginspecteurs van Rijkswaterstaat 130 chauffeurs beboet. Twee jaar geleden waren dat er nog geen 50. De toename wordt veroorzaakt door een tekort aan parkeerplaatsen, waarschuwt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Groot tekort
De chauffeurs hebben met name op snelwegen naar Duitsland een probleem om een parkeerplek te vinden waar ze kunnen slapen. Op die wegen is veel verkeer, omdat het de voornaamste route is tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en het Duitse achterland. Vooral rond Venlo is er een flink tekort aan geschikte parkeerplekken; ongeveer vierhonderd waar er minimaal duizend nodig zijn.

De overvolle parkeerplaats in Venlo is twee jaar geleden geopend. “Per nacht is er vraag naar zo’n 1000 parkeerplekken. We hebben er op dit moment 225, dat zijn er dus veel te weinig”, erkent Birgit Knarren, adjunct-directeur van parking Venlo. Zij deelt de zorgen van TLN dat er nog veel meer parkeerplekken bij moeten komen.

Regels
Het realiseren van nieuwe parkeerplaatsten is echter niet zo makkelijk, men moet aan strenge regels voldoen. Zo mag de parkeerplaats maximaal tien kilometer van de snelweg liggen, moet er voldoende licht zijn en worden er hoge eisen gesteld aan beveiliging.

Wet
Volgens de wet moeten chauffeurs stoppen, maar de chauffeurs kunnen vervolgens niet op goede parkeerplekken parkeren. Het gevolg is nu dat truckers op de vluchtstrook parkeren of op onbeveiligde parkeerplekken. Daarom neemt de criminaliteit ook flink toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen