Geen plek voor roetveegpiet in Venlo: ‘Zwarte Piet blijft’

Foto: © Pixabay.

Zwart of bruin, maar zeker géén roetveegpiet. Stichting Kinderfeesten Venlo houdt vast aan donkere pieten tijdens de intocht in november. Belangrijkste reden: De stichting vreest voor herkenning als ze afwijken van de traditionele pietenkleuren.

Angst voor herkenning
Hierin meegaan is volgens de stichting ‘niet te doen’. De stichting is bang dat de pieten herkend worden door kinderen als ze slechts met roetvegen over straat lopen. ,,En dan valt het feest weg”.

Binnen het Stichting wordt er jaarlijks gesproken of er aanpassingen nodig zijn. De landelijke discussie wordt hierin ook meegewogen. Het gegeven dat het nationale Sinterklaasjournaal vanaf dit jaar de keus maakt voor roetveegpieten heeft het Venlose comité niet anders doen besluiten. Venlo houdt net als veel andere kleinere steden vast aan het ‘traditionele uiterlijk van de pieten’.

95% voorkeur aan zwart 
Hart van Nederland onderzocht hoe het staat met het draagvlak voor Zwarte Piet anno 2019. Daaruit blijkt dat 95% van Nederland de voorkeur geeft aan Zwarte Piet en slechts 5% aan de Roetveegpiet. Toch laat hetzelfde onderzoek ook zien dat veel Nederlanders met een negatiever gevoel kijken naar het feest. Van de mensen die reageerden zegt 63 procent een negatiever gevoel te hebben gekregen over de intocht. Voor 31 procent is het gevoel onveranderd gebleven de afgelopen jaren. Slechts 3 procent is de laatste jaren positiever gaan staan tegenover de Sinterklaasintocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen