Er komt geen hoogwatergeul tussen Baarlo en Hout-Blerick

Foto: © WML.

Maandagavond 10 december was er in Blerick een informatiebijeenkomst over de hoogwaterbescherming tussen Baarlo en Hout-Blerick. De avond werd door zeventig belangstellende bezocht.

Belangrijkste uitkomst van de avond is dat er geen hoogwatergeul aangelegd gaat worden in het gebied. Wat er met de dijk gaat gebeuren, is nog niet bekend. Die kan verlegd of opgehoogd worden.

Waterschap Limburg is eind 2016 gestart met de plannen om vijftien dijktrajecten in Noord- en Midden-Limburg te versterken. Baarlo-Hout Blerick is één van deze vijftien trajecten. Na de hoogwaters van 1993 en 1995 is er dijkversterking aangelegd. Echter is gebleken dat deze inmiddels niet meer voldoet aan de wet.

Een van de opties om de problematiek aan te pakken, was het aanleggen van een hoogwatergeul. Dit is een aftakking van een rivier die ervoor kan zorgen dat een deel van het water gecontroleerd afgevoerd wordt wanneer er sprake is van een hoge waterstand. Waterschap Limburg heeft voor de minister alle informatie verzameld om een besluit te nemen om dit aan te leggen. Marijke van der Steen, communicatieadviseur van Waterschap Limburg laat weten dat de geul niet doorgaat. ‘’Het onderzoek wijst uit dat deze maatregel een erg grote impact op het gebied zou hebben. Het kan leiden tot een verlaging van het grondwater met negatieve effecten op landbouw en natuur, in de wijde omgeving. Daarnaast wordt geconcludeerd dat het hoogwater niet past in de omgeving. Er is daarom ingestemd om het voorstel om hoogwatergeulen aan te leggen niet meer als mogelijke maatregel te zien.’’

Er is nog geen beslissing genomen over een eventuele dijkverlegging. Een dijkverlegging zou betekenen dat de dijken opgehoogd worden, waardoor de rivier minder ruimte krijgt terwijl de verwachting is dat deze in de toekomst meer ruimte nodig heeft. “Bestuurders hebben, mede naar aanleiding van de reacties uit de omgeving, nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het toekomstperspectief voor bewoners en bedrijven in de verdere uitwerking van de verkenning”, aldus het waterschap dat reacties kreeg vanuit de Omgevingswerkgroep.

Het versterken van de huidige kering is volgens Waterschap Limburg ook nog een optie. “Er is nog geen dijktracé afgevallen. Ook de haalbaarheid van de aansluitingen naar de hoge grond blijft onderdeel van de verkenning, waarbij de tracés nog niet vastliggen”,aldus Waterschap Limburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen