Venlose katern over Venlo Vestingstad

Foto: Venlo Vestingstad.

Onder de titel Venlo Vestingstad is een nieuw Venloos Katern verschenen. Het is alweer nummer 26 in de reeks. In deze uitgave is er aandacht voor het vestingverleden van Venlo.

Vanaf de 14e eeuw was Venlo een sterke vestingstad, die door haar strategische ligging aan de Maas een belangrijke rol speelde in de Nederlandse geschiedenis.
Ruim 150 jaar geleden, in 1867, kwam er een einde aan de vestingstatus van Venlo. Dat was een belangrijk gegeven, want vanaf dat moment kon de stad haar vleugels uitslaan. Er kon gebouwd worden en er kwam ruimte voor de vestiging van nieuwe industrieën. Een nieuw tijdperk was begonnen!

Zichtbare restanten vesting
Hoewel de knellende vestingwerken na 1867 zo snel mogelijk werden afgebroken, zijn er nog steeds restanten zichtbaar, onder andere op het Kazerneterrein in Blerick. In de nieuwe Venloos Katern leest u meer over deze restanten.

Verder is er aandacht voor de beschrijving van de vesting uit 1874 door de officier P.F.H. Mascheck, die als tijdgenoot een gedetailleerd beeld van de versterkingen schreef.

Fort Sint-Michiel en Wilhelminapark
Ook de geschiedenis van misschien wel het meest markante bewaarde deel van de vestingwerken, het fort Sint-Michiel, staat beschreven. Tenslotte is er ruime aandacht voor de geschiedenis van het Wilhelminapark, dat eind 19e eeuw op de resten van Fort Ginkel werd gebouwd. Behalve een mooi park kwamen daar indrukwekkende villa’s; het geheel vormt tegenwoordig nog steeds een van de mooiste delen van onze gemeente. En nog mooier: het fort ligt er nog compleet onder.

Het katern is te koop in de boekhandel en kost € 9,95.
Venlose katernen 26: Venlo vestingstad, door Martin Bergevoet, Sef Lamberts, Maarten Dolmans en Frans Hermans (ISBN  978 90 7803832 0)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen