Medische hulp wordt uitgesteld wegens geldtekort

Foto: Spaarvarken - Pixabay.

Ruim 22 procent van de Limburgers heeft weleens medische hulp uitgesteld omdat ze er op dat moment geen geld voor hadden. Dit blijkt uit onderzoek van kortingswebsite Acties.nl naar zorgkosten, gehouden onder 1.107 Nederlanders. Ook blijkt 20 procent ten minste één keer zijn medicijnen niet te hebben opgehaald vanwege geldgebrek. Landelijk ligt dit gemiddelde op 15 procent.

“De cijfers laten zien dat een aanzienlijk gedeelte van de Limburgers problemen ondervindt met het betalen van de ziektekosten”, aldus Vince Franke van Acties.nl. Ondanks dat zorgverzekeraar DSW deze week bekendmaakte dat zij volgend jaar een lagere premie en eigen risico rekenen, is er nog steeds sprake van een eigen risico dat niet drastisch lager is dan voorheen.

Naast het uitstellen van medische hulp en het niet ophalen van medicatie bij de apotheek, heeft 20 procent van de Limburgers weleens een voordeligere aanbieder gezocht voor een medische behandeling. “In veel branches schieten de vergelijkingssites als paddenstoelen uit de grond, maar in de zorgsector gebeurt dat nog veel minder”, aldus Franke. “Ga je bijvoorbeeld verder kijken naar een goedkopere optie als je huisarts je heeft doorverwezen naar een specifieke behandelaar? Mogelijk gebeurt dit vaker bij behandelaren waar je geen doorverwijzing voor nodig hebt.”

Spaargeld gebruiken voor zorg
Dertig procent van de respondenten zegt ooit spaargeld te hebben gebruikt voor medische kosten, in Limburg is dit zelfs bijna 33 procent. Opvallend is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Zo hebben vrouwen vaker aanspraak moeten doen op hun spaargeld voor het betalen van medische kosten; 35 procent tegenover 24 procent. Daarbij stelt een op de vier Nederlandse vrouwen medische hulp uit vanwege geldgebrek, tegenover ongeveer een op de acht mannen. Franke: “Vrouwen werken vaker parttime en hebben gemiddeld een lager inkomen dan mannen. Het zou kunnen dat zij hierdoor eerder aanspraak moeten doen op hun spaargeld.”

Zorgen over de premie komend jaar
36 procent maakt zich zorgen over de zorgpremie van volgend jaar. Franke: “Ondanks dat het er de afgelopen maanden op leek dat de zorgpremie zou gaan stijgen, maakte DSW deze week als eerste bekend een lagere premie én eigen risico te gaan rekenen. Het gaat om een paar euro en het is afwachten of de andere verzekeraars volgen, maar je ziet dat dit leeft.” Gelderlanders maken zich met 28 procent het minst zorgen. Inwoners van Limburg maken zich aanzienlijk meer zorgen over de zorgpremie dan de rest van Nederland (42 procent). “Limburg is de provincie met het hoogste vergrijzingscijfer van Nederland. Omdat ouderen gemiddeld meer zorg nodig hebben, verklaart dit mogelijk dat Limburgers zich veel zorgen maken over de stijgende premie en het eigen risico.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen