Ongebruikelijke bomruiming in Maas; 500-ponder onschadelijk gemaakt

Foto: Kon.Landmacht - archieffoto.

Een Engelse vliegtuigbom die is gevonden in de Maas bij Tegelen zal zondag 24 september worden geruimd. De bom, een 500-ponder, ligt bij het Maasveld (tussen de Watermunt en de Romeinenweg). Opmerkelijk is dat de ontsteker dit keer onder water wordt verwijderd; als dit is gelukt zal de bom op een werkschip worden getakeld. Vervolgens gaat hij per vrachtwagen naar de Newtonweg, waar het plofwerk zal gebeuren.

De bom is 31 mei gevonden omdat Rijkswaterstaat de vaargeul van de Maas bij Venlo aan het verbreden en verdiepen is. Dit om te zorgen dat grotere schepen elkaar onbelemmerd kunnen passeren. Als voorbereiding op deze werkzaamheden wordt gericht gezocht naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat de bom werd gevonden is geen verrassing want Venlo is op het eind van de oorlog zwaar gebombardeerd.

“Mede omdat het water dempend werkt, kunnen we dit keer de hinder voor omwonenden beperkt houden,” licht burgemeester Scholten toe. “Er hoeven geen burgers te worden geëvacueerd. Alleen zullen bij ongeveer 50 woningen de mensen enige tijd binnen moeten blijven omdat hun huis binnen de veiligheidszone valt.”
Verder is het werkgebied uiteraard niet toegankelijk.

Zondagochtend om 8:00 uur worden het vlieg- en vaarverkeer stilgelegd. Een half uur later gaat de veiligheidszone dicht; de politie bewaakt het gebied. Om 9:00 uur start dan de demontage. Hoe lang dit gaat duren is niet met zekerheid te zeggen. Is de ontsteker verwijderd, dan zal het sein veilig worden gegeven en wordt het gebied weer vrijgegeven. De bom wordt vervolgens per werkschip naar de Ankerkade vervoerd (haven van Blerick). Van daar gaat de lading per vrachtwagen naar de springlocatie aan de Newtonweg, in de oksel van knooppunt Zaarderheiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen