18 Stolpersteine in Venlo - Oost en de binnenstad

25 jun , 7:45 Nieuws
unnamed 6 915x518 1
Op donderdag 27 juni worden in Venlo-Oost en de Venlose binnenstad in totaal 18 Stolpersteine op zes verschillende adressen onthuld. De initiatiefnemers willen met dit project de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houden. Eerder, in 2022, werden al eens 16 Stolpersteine in de binnenstad gelegd. De komende jaren moeten in heel de gemeente dergelijke stenen herinneren aan de slachtoffers van de Holocaust.
Marcel Tabbers van Venlo Partners namens het comité: “In het voorjaar van 2022 hebben we in de Venlose binnenstad zestien Stolpersteine gelegd. Het initiatief kreeg zoveel warme reacties en steunbetuigingen dat we besloten hebben hieraan een vervolg te geven voor de rest van de gemeente. De komende jaren zullen we – samen met een aantal andere partijen – in alle stadsdelen van Venlo Stolpersteine realiseren.”
Venlo kent ruim negentig Holocaustslachtoffers: inwoners van de stad die vaak vanwege hun religieuze of etnische achtergrond door het naziregime zijn afgevoerd en vermoord. Dat het Venlonaren betreft, brengt het drama voor onze voordeur. Met de onthulling van de achttien Stolpersteine willen de initiatiefnemers allereerst de slachtoffers zelf herdenken. Daarnaast hoopt het comité dat nabestaanden er troost en erkenning kunnen vinden.
Het comité voor de Stolpersteine bestaat uit Venlo Partners, Herdenken in Venlo, Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Gerrit van de Vorst, Bert Haffmans en Sef Derkx. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door Sormac BV, Lions Club Venlo-Maas, Lions Club Venlo, Lions Bontamps Venlo en Herdenken in Venlo.