Zestien Stolpersteine onthuld in Venlose binnenstad

Foto: © Renier Linders.

Op donderdag 10 maart zijn er in de Venlose binnenstad zestien Stolpersteine op vijf verschillende adressen onthuld. Initiatiefnemer Venlo Partners wil met dit project de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houden. Zelfs vanuit de Verenigde Staten zijn nabestaanden naar Venlo afgereisd om de onthulling van de herdenkingsstenen bij te wonen.

Voorafgaand aan de ceremonie is er een bijeenkomst gehouden in het stadhuis voor familieleden en belangstellenden.

Venlo kent ruim negentig Holocaustslachtoffers: inwoners van de stad die vaak vanwege hun religieuze of etnische achtergrond door het naziregime zijn afgevoerd en vermoord. Dat het Venlonaren betreft, brengt het drama voor onze voordeur.

Met de onthulling van zestien Stolpersteine wil Venlo Partners allereerst de slachtoffers zelf herdenken. Daarnaast hoopt de city marketing en city managementorganisatie dat nabestaanden er troost en erkenning kunnen vinden. Directeur Marcel Tabbers: “Wij laten graag de geschiedenis van het eeuwenoude centrum zien. Daar hoort ook deze gitzwarte periode bij. Dat het hier gewone Venlonaren betreft die hier hun zaak hadden en onderdeel uitmaakten van de Venlose gemeenschap, maakt dat de verhalen heel herkenbaar zijn en dichtbij komen. De recente gebeurtenissen laten nog maar eens zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat mogen we niet vergeten.”

© Venlo Partners – Foto’s Renier Linders

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen