10 redenen om in Venlo te wonen. Nummer 8 is Steijl.

Foto Fokker mei 2014

Het Wereldpaviljoen is een van de eerste iconen van de transformatie van het Kloosterdorp Steyl

De voormalige drukkerij van het kloosterdorp is omgebouwd tot Nicaragua, waarbij een deel van een stad, dorp en platteland waarheidsgetrouw zijn nagebouwd. Hier is het inleefatelier gerealiseerd waar kinderen, jongeren en volwassenen zelf kunnen ervaren hoe het is om in Nicaragua te leven. De inzending van het Wereldpaviljoen op de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 is overgeheveld naar de permanente locatie in Steyl.

Het biedt vooral op educatief gebied veel interessants voor kinderen. Zie de  foto met vliegtuig aan  begin van dit artikel. de vlicht met deze airplane wordt interactief, doordat je ’s avonds thuis nog een keer je vlucht over Steijl nog terug kunt zien.

Het Wereldpaviljoen is een van de eerste iconen van de transformatie van het Kloosterdorp Steyl. Het complex van de vroegere drukkerij, ooit de grootste van Europa, is een cultureel erfgoed waarvoor het Missiehuis nieuwe bestemmingen zoekt die passen bij het gebouw en de uitstraling van Kloosterdorp Steyl. Al snel kwamen Missiehuis en Wereldpaviljoen tot de conclusie dat het Wereldpaviljoen een geweldige katalysator is voor de verdere ontwikkeling van dit grote historische complex. Het Wereldpaviljoen wil in de toekomst een belangrijke poortfunctie vervullen aan de westzijde van het Kloosterdorp Steyl.

 

Op zoek naar rust, stop dan eens bij de Botanische tuin.terras jochumhof                                          large_1345_3

De tuin behoort tot het oudste deel van Steijl en stamt  uit 1799, uit de tijd dat hier landhuis De Rijk stond. In 1889 werd dit landhuis gekocht door de welgestelde pater Arnoldus Janssen, de stichter van het kloosterdorp Steyl. Het oude landhuis werd enkele keren verbouwd en fungeerde tot ver in de twintigste eeuw als onderdak voor de priesteropleiding. In de achtertuin van dit Gezellenhuis startte pater Peter Jochum in 1933 een botanische tuin, ter ondersteuning van het biologieonderwijs op de priesteropleiding. In 1971 werd het werk van Pater Jochum overgenomen door een Stichting, en werd de tuin naar de Pater vernoemd. In 1973 werden de heemtuin en de kruidentuin aangelegd; in 1978 de Tiglientuin. Een maal per jaar is er de mogelijkheid tot een plantenruil/ koop.

Intussen wordt de Jochumhof ook gebruikt voor feesten en partijen een kun je heerlijk relaxen op het terras met het zicht op moeder Maas.

Van ouds her is Steijl bekend om zijn kloosters, prima horeca en natuurlijk de pont. Fietsers van Venlo komen  naar Steijl om een rondje pontje te doen, omdat je de hele weg naar Steijl langs de Maas kunt fietsen.

download (2)

En last but not least, een lekker ijsje of frietje bij de Veerweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen