Glas stadskantoor helaas niet geleverd door Scheuten, maar door AGC uit Tiel.

Certificering cradle to cradle heeft uiteindelijk de doorslag gegeven bij levering glas  stadskantoor.Uit informatie van de markering en communicatieafdeling van AGC blijkt, dat zij als enigste in Europa  gecertificeerd zijn voor cradle to cradle beglazing.

AGC Glass levert het glas voor het in aanbouw zijnde Stadskantoor in Venlo. Totaal gaat het om circa 4.000 vierkante meter glas voor het interieur en 4.500 vierkante meter glas voor het exterieur. Hiervan is het grootse deel triple glas Thermobel TG Stopray Vision 60 met Top N+ (ca. 2.700 m2), Thermobel TG TopN+ (ca. 700 m2) en een brandwerende variant Thermobel TG Pyropane EW 60 met TopN+ (ca. 170 m2). Het triple glas wordt uitgevoerd met twee spouwen van 12 millimeter gasgevuld met Argon en heeft een U-Waarde van 0,7 W/m2K.

In het Stadskantoor gaat de Gemeente Venlo volgens AGC in haar nieuwsbrief verder dan duurzaam bouwen alleen. ‘De gemeente legt de lat hoog: duurzaam bouwen is niet voldoende, de ambitie is een circulaire gedachte. Gebouwen worden gezien als grondstoffenbanken. Alles wat erin gestoken wordt moet na verloop van tijd hergebruikt kunnen worden: een volledig nieuwe kijk op consumeren en produceren. Met het Stadskantoor Venlo wordt een business case gebouwd, waarmee de gemeente het vliegwiel aan wil zwengelen voor steeds meer C2C initiatieven in de regio.’

Hans Willemsen van AGC Glass: ‘Bijzonder aan het project Stadskantoor Venlo is dat de gemeente erg voorop loopt op het gebied van Cradle to Cradle ondernemen en bouwen. Met een langetermijnvisie en kijkend vanuit C2C als een economisch model. Je ziet nu nog vaak dat opdrachtgevers vooral op de korte termijn kijken naar de goedkoopste oplossing, terwijl investeringen in circulair werken zich op den duur echt terugbetalen. We pasten bij de Gemeente Venlo overal triple beglazing toe, hetgeen uitzonderlijk is in de utiliteitsbouw, omdat het toch duurder is dan dubbel glas. Kijk je over een periode van vijftien tot twintig jaar, dan is de investering ruim terugverdiend. Gemeente Venlo zet haar C2C ambities op nummer 1 en keek hierin voldoende vooruit .’

Het ontwerp is van Kraaijvanger, Rotterdam. Metaalbouw Vogt uit Kerkrade is de gevelbouwer. Het glas wordt geproduceerd bij AGC Heerlen en AGC Kempenglas te Mol (B). Aannemer Laudy/Ballast Nedam moet het gebouw eind 2015 opleveren. De opleverdatum werd al tweemaal eerder uitgesteld. Eerst lag die rond september 2014, toen medio 2015 en nu dus eind dit jaar. De vertraging heeft te maken met de verlate bouwstart en een extra bodemonderzoek. Venlo en de aannemer zijn nog verwikkeld in een rechtszaak over de oorzaak van de vertraging.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen