Wat kunnen wij leren van het drugsbeleid in Portugal?

In tegenstelling tot in Nederland, is er geen sprake van semilegale verkoop van drugs. Ook gebruik is nog altijd strafbaar. Verslaafden worden echter niet als criminelen gezien, maar als chronische patiënten die hulp nodig hebben. In plaats van een boete of celstraf, bepaalt een commissie welke behandeling een verslaafde dient te krijgen.

Drug syringe and cooked heroin on spoon
Drug syringe and cooked heroin on spoon

Volgens Brendan Hughes, wetenschappelijk analist van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving in Lissabon, zijn er meer landen met een dergelijke aanpak, maar krijgen drugsgebruikers daar vrijwel altijd nog te maken met de politie. „Portugal benadert de drugsproblematiek als een medisch probleem. Het is niet justitie, maar het ministerie van Volksgezondheid dat zich bezighoudt met drugsgebruikers. Dáár zit het verschil.”
Zo verstrekken teams van hulpverleners dagelijks pakketten met schone naalden aan verslaafden en onderhouden ze contact met Nuno en de andere gebruikers. Zo’n vierhonderd verslaafden leven in Lissabon op straat. „We zijn er niet om mensen van de drugs af te praten”, benadrukt de 27-jarige psycholoog Rita Lopes tijdens een ronde door drugswijk Lumiar. „We bieden verslaafden wel alle hulp die ze denken nodig te hebben. Als ze willen, brengen we ze naar een medische post. En we helpen met het zoeken naar huisvesting. Daar hoeven ze allemaal niets voor te betalen.”

Deze aanpak heeft tot de volgende resultaten geleid:

Drugsgerelateerde HIV-infecties zijn in vijftien jaar tijd met 90 procent afgenomen.
Het aantal drugsgerelateerde doden is het op een na laagste van de Europese Unie. Slechts drie mensen per miljoen sterven aan een overdosis, terwijl het EU-gemiddelde op 17,3 per miljoen ligt.
Het aantal volwassen dat wel eens drugs heeft gebruikt in het afgelopen jaar neemt gestaag af.
Portugese jongeren gebruiken nu de minste softdrugs van Europa.
Het aantal drugsgerelateerde criminelen in Portugese gevangenissen is gedaald van 44 procent in 1999 naar 21 procent in 2012.
Het aantal mensen in afkickcentra is tussen 1998 en 2011 met 60 procent gestegen.

lees verder bij 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen