Heerlen beste optie provinciaal archeologisch depot

Foto: Provincie Limburg

Maastricht – 19-07-2016 – De Provincie Limburg heeft de voorkeur om het provinciale archeologisch te verhuizen naar de voormalige bibliotheek van Heerlen.

Met de beoogde verhuizing wordt gestreefd het onderwijs en onderzoek, de restauratiewerkplaats Restaura, een archeologisch hotspot en het erfgoedloket samen te brengen met de wettelijke taak van een statisch depot. Samen met de gemeente Heerlen wordt de financiële haalbaarheid verder onderzocht. Het is de bedoeling dat het archeologische depot medio 2017 zijn deuren in Heerlen opent.

Gedeputeerde Hans Teunissen: “Het is een moeilijke keuze geweest uit twee uitstekende locaties. Beide gemeenten hebben een sterk bidbook ingeleverd waarmee we zowel onze ambities op het gebied van archeologie kunnen realiseren en tegelijkertijd ook van toegevoegde waarde zijn voor de stadsontwikkeling. We hebben extra tijd genomen voor een zorgvuldige afweging en uiteindelijk is de voormalige bibliotheek in Heerlen de beste optie vanwege de lagere investeringskosten en snellere beschikbaarheid.”

De Provincie Limburg heeft vorig jaar gemeenten gevraagd om geschikte gebouwen voor te dragen. De 59 aangedragen locaties zijn eerst via een grove selectie teruggebracht naar 30 potentiële locaties, daarna via een quick scan verkleind naar 7. Uiteindelijk zijn Venlo en Heerlen overgebleven en beiden gemeenten hebben op basis van een plan van eisen een bidbook ingediend. De uiteindelijke keuze voor Heerlen is gebaseerd op vijf vooraf bekende criteria: het tijdspad, planning en bestemmingsplan; de relatie met omliggende archeologische projecten; een meerwaarde voor de onderzoek en onderwijsfunctie; de stedelijke inbedding van het depot en de financiële toets.

 

Laatst gewijzigd: 19 juli 2016

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen